BZB nr 25 - Wegetarianizm - sposób na życie
Jak układać wegetariańskie jadłospisy? Przede wszystkim bardzo ważne jest, by już u dzieci wyrabiać odpowiednie nawyki. Nie zmuszać do jedzenia, nie tuczyć, nie przyzwyczajać do cukru i słodyczy. Niestety - pediatrzy wciąż zalecają mięso, obawiając się braku białka. A przecież jeśli niemowlę w okresie najszybszego wzrostu otrzymuje w mleku matki pokarm tak procentowo ubogi w białko, czyż można obawiać się niedoboru tego składnika później, gdy dziecko będzie dostawać nie tylko białko roślinne, ale i mleko krowie z dodatkiem sera i jajek? Zresztą można znaleźć już dziś sporo naukowo opracowanych doniesień na temat stałego jarskiego żywienia dużych grup dzieci, które przy tym systemie rozwijają się doskonale, są na ogół zdrowsze i odporniejsze niż dzieci żywione z mięsem. Ale oczywiście musi to być wegetarianizm w pełni prawidłowy, uwzględniający pięć grup pokarmów: produkty z pełnego ziarna i grube kasze, potrawy z roślin strączkowych (grochu, fasoli, soi itd.), warzywa i owoce, orzechy i migdały oraz nabiał i mleko.
Ludzie nieraz skarżą się, że po obiedzie bezmięsnym szybko są głodni, a mięso syci. Otóż uczucie nasycenia pochodzi nie od mięsa, które raczej wzmaga apetyt, lecz od tłuszczu dodawanego przy smażeniu czy pieczeniu. Chcąc, by obiad jarski był bardziej sycący, trzeba do niego dodać więcej roślinnego tłuszczu. Oleje roślinne w ilości około 3-4 łyżek na dobę powinny być dodawane jako surowa okrasa do ziemniaków, surówek czy sosów. Oleje działają przeciwmiażdżycowo - głównie oleje sojowy oraz słonecznikowy; oliwa jest pod tym względem obojętna. Ogólna ilość tłuszczu nie powinna przekraczać 50-60 gramów na dobę. I nie należy zapominać, że surowe owoce i warzywa do każdego posiłku to bardzo ważny warunek pełnej i zdrowej diety.