Wydawnictwo Zielone Brygady - dobre z natury
Pracownia
Czytelnia
Ksiegarnia
Wiedza
Multimedia
UWAGA!!!
WYDAWNICTWO I PORTAL NIE PROWADZĄ DZIAŁALNOŚCI OD 2008 ROKU.
"Zielone Brygady. Pismo Ekologów"
"Green Brigades"
"Zialony kraj"
"Grasshopper"
Biblioteka "Zielonych Brygad"
2007
2006
2005
2004
2002
2001
2000
1999
1998
1997
1996
1995
1994
1993
Inne publikacje
Tylko online
Zapowiedzi wydawnicze
Teksty obcojęzyczne
o nas
jeden procent
eco-mmerce
podziękowania
rekomendacje
linkownia
kontakt
wyszukiwanie zaawansowane
Polecamy:
Strona główna
/
Czytelnia
/
Biblioteka "Zielonych Brygad"
/
2007
/
Powrót gospodarki żywnościowej do korzeni. Lokalne alternatywy wobec globalnego przemysłu rolnego (BZB 60)
Helena Norberg-Hodge, Todd Merrifield, Steven Gorelick, Powrót gospodarki żywnościowej do korzeni. Lokalne alternatywy wobec globalnego przemysłu rolnego (BZB 60)
Znakomita książka krytykująca proces globalizacji na przykładzie przemysłu rolno-spożywczego oraz wskazująca alternatywy wobec patologii związanych z "nowoczesnym rolnictwem". Autorzy wskazują, jak wiele problemów społecznych i ekologicznych...
»
więcej...
cała książka w formacie PDF
Kliknij aby otworzyć pełną wersję książki "Powrót gospodarki żywnościowej do korzeni. Lokalne alternatywy wobec globalnego przemysłu rolnego" w formacie PDF
więcej...
Podziękowania
Zobacz w formacie PDF Podziękowania Chcielibyśmy podziękować Julesowi Pretty i Katharine Deighton z The Centre of Environment and Society na Uniwersytecie w Essex za pomoc przy tworzeniu pierwszego szkicu...
»
więcej...
Rozdział 1. Od lokalnego do globalnego
Zobacz w formacie PDF Rozdział 1 Od lokalnego do globalnego Gdyby policzyć wszystkich ludzi cierpiących z powodu błędów globalnej gospodarki żywnościowej to... naprawdę stanowimy większość ludności świata....
»
więcej...
Rozdział 2. Ekologia sprzedaży żywności
Zobacz w formacie PDF Rozdział 2. Ekologia sprzedaży żywności Przepełnione wysypiska śmieci, zanieczyszczone powietrze i rzeki, erozja gleb, kwaśne deszcze i radioaktywne odpady to wystarczające osiągnięcia,...
»
więcej...
Rozdział 3. Ekologia produkcji żywności
Zobacz w formacie PDF Rozdział 3. Ekologia produkcji żywności W trwałym rolnictwie nigdy nie można przestać szanować dzikiej przyrody, brać jej pod uwagę i chronić jej. Farma może istnieć jedynie w dzikim...
»
więcej...
Rozdział 4. Żywność i zdrowie
Zobacz w formacie PDF Rozdział 4 Żywność i zdrowie Jedyny okres, w którym czułam się naprawdę bezpiecznie odnośnie jedzenia, które kładłam na swoim talerzu, to okres kiedy mieszkałam na farmie i większość jedzenia...
»
więcej...
Rozdział 5. Żywność i ekonomia
Zobacz w formacie PDF Rozdział 5 Żywność i ekonomia Szaleństwem jest transportować żywność samolotem przez pół świata, jak na przykład maliny z USA w szczycie naszego sezonu, kiedy brytyjscy farmerzy upadają....
»
więcej...
Rozdział 6. Żywność i społeczności
Zobacz w formacie PDF Rozdział 6 Żywność i społeczności Nie ma zbyt wiele poczucia wspólnoty w wielkim supermarkecie. Robimy tam zakupy jako osamotnione jednostki, każda w swym własnym świecie. Przepadł związek...
»
więcej...
Rozdział 7. Bezpieczeństwo żywnościowe
Zobacz w formacie PDF Rozdział 7 Bezpieczeństwo żywnościowe Jeżeli utracimy dostatecznie dużo różnorodności, zniszczymy także możliwości adaptacyjne i ewolucyjne roślin uprawnych. Zanim nawet pszenica zdąży...
»
więcej...
dalej
koniec
...»
Polski
English
Ślůnski
Bielaruski
Česky
Deutsch
Dolnołużycki
Espanol
Esperanto
Francais
Górnołużycki
Italiano
Litewski
Magyar
Ruskij
Slovensky
Ukrainskij
+