Cz. II - Cele i treści nauczania
Dział: Styl życia człowieka
CELE OGÓLNE
- Uświadomienie wpływu zdrowej żywności
i higienicznego trybu życia na kondycję fizyczną
i psychiczną.
- Kształtowanie świadomości znaczenia prawidłowego
żywienia i edukacji żywieniowej społeczeństwa
w polepszeniu stanu zdrowia.
- Wskazywanie sposobów wypoczynku w harmonii ze środowiskiem.
- Wdrażanie zasad prawidłowego zachowania się
w kontaktach z naturą.
TREŚCI NAUCZANIA
- Zasady produkcji zdrowej żywności.
- Sposoby przechowywania i zabezpieczenia artykułów
żywnościowych.
- Zależność potrzeb żywieniowych od stylu
życia.
- Przyrządzanie sałatek z produktów ekologicznych.
- Sposoby wypoczynku przyjazne i nieprzyjazne dla środowiska.
- Ekologiczne wakacje - propozycje uczniów.
Wanda Stefanik-Palonek, Barbara Oparowska, Ścieżka ekologiczna - program. Odrębne zajęcia dla szkoły podstawowej klas 4-6