S
T
Y
L
Ż
Y
C
I
A
C
Z
Ł
O
W
I
E
K
A
|
- Rodzaje upraw w ogródkach działkowych
|
- wycieczka po okolicy
- obserwacja upraw w ogródkach działkowych
- wywiady z działkowcami
- przygotowanie przetworów
|
UCZEŃ:
- rozpoznaje rośliny uprawne
- zna sposoby produkcji
- orientuje się w sposobach przechowywania żywności i zabezpieczenia płodów rolnych
|
1 |
- Co to jest "zdrowa żywność"?
|
- wycieczka do sklepu ze zdrową żywnością
- obserwacja indywidualna
- gry dydaktyczne (drama, reklama)
|
- wyjaśnia pojęcie "zdrowa żywność", atest
- zna produkty zdrowej żywności i uzasadnia jej wybór
- tworzy mapę mentalną "zdrowa żywność"
- zbiera informacje w formie folderów, ulotek, etykiet itp. o produktach ekologicznych
|
2 |
- Zasady produkcji zdrowej żywności.
|
- praca indywidualna
- pogadanka
- praca z tekstem źródłowym (artykuły z czasopism)
- referaty
|
- potrafi określić prawidłową lokalizację upraw warzywnych
- wykorzystuje informacje i produktach ekologicznych zdobyte w czasie wycieczki do sklepu "zdrowa żywność"
- zna pojęcie nawozy naturalne
- potrafi wyjaśnić pozytywne znaczenie sąsiedztwa nasadzeń niektórych upraw warzyw, np. marchew i cebula
- zna naturalne środki ochrony roślin
- wyjaśnia zagrożenie wynikające ze stosowania chemicznych środków ochrony roślin
|
1 |
- Zasady zdrowego żywienia w mojej rodzinie.
|
- wywiad z członkami rodziny i dietetyczką
- praca indywidualna
- zajęcia z kartą pracy
- pogadanka
- pokaz
- tabela norm żywieniowych
- praca w grupach
- układanie jadłospisu
|
- omawia tradycje żywieniowe rodziny w Polsce
- podaje uwarunkowania klimatyczne jakości odżywiania
- uzasadnia zależność potrzeb żywieniowych od stylu życia i pracy
- porównuje tabele zapotrzebowania i zużycia energii z energetycznością pokarmu
- przedstawia sposób odżywiania w swojej rodzinie i ocenia go (na podstawie wywiadu)
- układa przykładowy jadłospis na 1 dzień
|
2 |
- Zdrowa żywność - pokaz i degustacja.
|
- pokaz
- praca w grupach (przyrządzanie sałatki)
- wykonanie gazetki lub znaczka
|
- wykonuje gazetkę tematyczną "Zdrowie na talerzu" lub projektuje znaczek tematyczny
- sporządza wg przepisu sałatkę z produktów ekologicznych
- degustuje sałatkę
- wykazuje umiejętność estetycznego przygotowania i spożywania posiłku
|
1 |
- Sposoby spędzania wolnego czasu w rodzinie.
|
- drama
- plakat
- wywiad
- pogadanka
|
- prowadzi wywiad z członkami rodziny nt spędzania wolnego czasu
- omawia i prezentuje sposoby spędzenia wolnego czasu w swojej rodzinie
- podaje nowe propozycje spędzania wolnego czasu i przedstawia je w formie plakatu
|
1 |
- Sposoby wypoczynku nieprzyjazne dla środowiska.
|
|
- przedstawia w dramie zachowania zwierząt na skutek hałasu, zagrożenia pożarem, niszczenia roślin itd.
|
|
- Wypoczynek w harmonii ze środowiskiem.
|
|
- wykorzystuje poznane wiadomości do wykonania reklamy spędzenia wolnego czasu w harmonii ze środowiskiem
- przestrzega zasad pokazanych w reklamie
|
1 |
- Ekologiczne wakacje.
|
- praca pisemna pt. "Ekologiczne wakacje"
- plakat z hasłem promującym ekologiczne wakacje
- wystawa prac
|
- prezentuje swoją pracę pisemną
- organizuje wystawę plakatów z hasłem promującym ekologicznej wakacje
|
2 |
- Godziny do dyspozycji nauczyciela
|
|
|
|