< <  |  STRONA GŁÓWNA  |  SPIS TREŚCI  |  > >

Ścieżka ekologiczna - program. Odrębne zajęcia dla szkoły podstawowej klas 4-6


Dział

Treści nauczania

Metody i Formy pracy

Cele szczegółowe

Godz.

S


T


Y


L





Ż


Y


C


I


A





C


Z


Ł


O


W


I


E


K


A
  1. Rodzaje upraw w ogródkach działkowych
  • wycieczka po okolicy
  • obserwacja upraw w ogródkach działkowych
  • wywiady z działkowcami
  • przygotowanie przetworów
UCZEŃ:
  • rozpoznaje rośliny uprawne
  • zna sposoby produkcji
  • orientuje się w sposobach przechowywania żywności i zabezpieczenia płodów rolnych
1
  1. Co to jest "zdrowa żywność"?
  • wycieczka do sklepu ze zdrową żywnością
  • obserwacja indywidualna
  • gry dydaktyczne (drama, reklama)
  • wyjaśnia pojęcie "zdrowa żywność", atest
  • zna produkty zdrowej żywności i uzasadnia jej wybór
  • tworzy mapę mentalną "zdrowa żywność"
  • zbiera informacje w formie folderów, ulotek, etykiet itp. o produktach ekologicznych
2
  1. Zasady produkcji zdrowej żywności.
  • praca indywidualna
  • pogadanka
  • praca z tekstem źródłowym (artykuły z czasopism)
  • referaty
  • potrafi określić prawidłową lokalizację upraw warzywnych
  • wykorzystuje informacje i produktach ekologicznych zdobyte w czasie wycieczki do sklepu "zdrowa żywność"
  • zna pojęcie nawozy naturalne
  • potrafi wyjaśnić pozytywne znaczenie sąsiedztwa nasadzeń niektórych upraw warzyw, np. marchew i cebula
  • zna naturalne środki ochrony roślin
  • wyjaśnia zagrożenie wynikające ze stosowania chemicznych środków ochrony roślin
1
  1. Zasady zdrowego żywienia w mojej rodzinie.
  • wywiad z członkami rodziny i dietetyczką
  • praca indywidualna
  • zajęcia z kartą pracy
  • pogadanka
  • pokaz
  • tabela norm żywieniowych
  • praca w grupach
  • układanie jadłospisu
  • omawia tradycje żywieniowe rodziny w Polsce
  • podaje uwarunkowania klimatyczne jakości odżywiania
  • uzasadnia zależność potrzeb żywieniowych od stylu życia i pracy
  • porównuje tabele zapotrzebowania i zużycia energii z energetycznością pokarmu
  • przedstawia sposób odżywiania w swojej rodzinie i ocenia go (na podstawie wywiadu)
  • układa przykładowy jadłospis na 1 dzień
2
  1. Zdrowa żywność - pokaz i degustacja.
  • pokaz
  • praca w grupach (przyrządzanie sałatki)
  • wykonanie gazetki lub znaczka
  • wykonuje gazetkę tematyczną "Zdrowie na talerzu" lub projektuje znaczek tematyczny
  • sporządza wg przepisu sałatkę z produktów ekologicznych
  • degustuje sałatkę
  • wykazuje umiejętność estetycznego przygotowania i spożywania posiłku
1
  1. Sposoby spędzania wolnego czasu w rodzinie.
  • drama
  • plakat
  • wywiad
  • pogadanka
  • prowadzi wywiad z członkami rodziny nt spędzania wolnego czasu
  • omawia i prezentuje sposoby spędzenia wolnego czasu w swojej rodzinie
  • podaje nowe propozycje spędzania wolnego czasu i przedstawia je w formie plakatu
1
  1. Sposoby wypoczynku nieprzyjazne dla środowiska.
  • drama
  • dyskusja
  • przedstawia w dramie zachowania zwierząt na skutek hałasu, zagrożenia pożarem, niszczenia roślin itd.
 
  1. Wypoczynek w harmonii ze środowiskiem.
  • reklama
  • pogadanka
  • wykorzystuje poznane wiadomości do wykonania reklamy spędzenia wolnego czasu w harmonii ze środowiskiem
  • przestrzega zasad pokazanych w reklamie
1
  1. Ekologiczne wakacje.
  • praca pisemna pt. "Ekologiczne wakacje"
  • plakat z hasłem promującym ekologiczne wakacje
  • wystawa prac
  • prezentuje swoją pracę pisemną
  • organizuje wystawę plakatów z hasłem promującym ekologicznej wakacje
2
  1. Godziny do dyspozycji nauczyciela
     


Ścieżka ekologiczna - program. Odrębne zajęcia dla szkoły podstawowej klas 4-6
< <  |  STRONA GŁÓWNA  |  SPIS TREŚCI  |  > >