Będzie to impreza otwarta zarówno dla Krakowian, jak i turystów (przewidujemy udział około 5 tys. osób).
Program Festiwalu zakłada promocję lokalnej żywności wyprodukowanej przez producentów z rejonu Krakowa oraz alternatywnych metod jej dystrybucji. Planujemy zaprosić 30 wystawców - przedstawicieli producentów lokalnej żywności, krakowskich sklepów, barów i restauracji, którzy będą mogli zaprezentować swoje produkty i usługi. Podczas Festiwalu będziemy przekonywać do zaopatrywania się w żywność produkowaną lokalnie i pokazywać istniejący potencjał.

Festiwalowi towarzyszyć będą publikacje dofinansowane przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska w Krakowie:
- Lokalna żywność, globalna pomyślność. Pakiet kampanijny.
- Powrót gospodarki żywieniowej do korzeni. Lokalne alternatywy wobec globalnego przemysłu rolnego - Helena Norberg-Hodge, Steven Gorelick i Todd Merrifield
Pokażemy w nich szereg niekonwencjonalnych rozwiązań ekonomicznych, takich jak lokalne środki rozliczeniowe, barter wielostronny, spółdzielczość itd., które czynią realnym postulaty ochrony środowiska i rynku poprzez lokalność.