Jaka przyszłość czeka polską wieś i polskich konsumentów?
JAKA PRZYSZŁOŚĆ CZEKA POLSKĄ WIEŚ I POLSKICH KONSUMENTÓW?
Prezentowane w dziale materiały dot. rolnictwa przemysłowego i napromieniowywania żywności pochodzą z seminarium Międzynarodowej Kolacji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC, 34-146 Stryszów 156, tel./fax. 0-33/87 97 114, e-mail: biuro@icppc.pl, www.icppc.pl, www.eko-cel.pl) i Public Citizen (USA) pt. „Rolnictwo wielkoprzemysłowe czy małe gospodarstwa rodzinne?”, które odbyło się 25.6.2004 w Krakowie.
Polska stoi przed prawdziwym zagrożeniem stając się obiektem ataków międzynarodowych korporacji, które chcą wykorzystać tanią siłę roboczą, brak przepisów ochronnych i niską świadomość konsumentów i rolników.
Polska wieś już stała się bazą wielkiej amerykańskiej korporacji Smithfield Foods, która otwarła w różnych regionach Polski kilkanaście ferm przemysłowego chowu świń, wbrew protestom lokalnych społeczności, w warunkach urągających przepisom sanitarnym, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
ROLNICTWO WIELKOPRZEMYSŁOWE TO:
1. Zniszczenie środowiska naturalnego.
2. Zniszczenie lokalnej ekonomii, lokalnych wspólnot i tradycyjnych gospodarstw oraz wielowiekowej tradycji i kultury.
3. Masowe znęcanie się nad zwierzętami hodowlanymi.
4. Żywność niskiej jakości, niesmaczna, pełna chemii i antybiotyków.
6. Żywność napromieniowana dużymi dawkami kobaltu i cezu.
8. Żywność genetycznie modyfikowana.
10. Duże zużycie energii i wody pitnej.
11. Kontrolowanie i ominacja ponadnarodowych korporacji nad światowymi zasobami żywności.
MAŁE GOSPODARSTWA RODZINNE TO:
1. Zachowanie bogactwa różnorodności Natury.
2. Wysokiej jakości, smaczna, lokalna żywność.
4. Tradycyjne, pełne życia wioski – zachowanie wielowiekowej tradycji, kultury i mądrości pokoleń.
5. Miejsce dla rodzin – umiejętność pracy na roli przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
7. Bezpośredni związek z żywnością i sposobem jej produkcji.
8. Fundament dla lokalnej ekonomii.
9. Urozmaicony, atrakcyjny krajobraz.
10. Małe zużycie energii, samowystarczalność.
Musimy zrobić wszystko aby zachować małe gospodarstwa. Teraz jest czas na działanie! Kupuj żywność z małych gospodarstwach rodzinnych!
Prezentowane w dziale materiały dot. rolnictwa przemysłowego i napromieniowywania żywności pochodzą z seminarium Międzynarodowej Kolacji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC, 34-146 Stryszów 156, tel./fax. 0-33/87 97 114, e-mail: biuro@icppc.pl, www.icppc.pl, www.eko-cel.pl) i Public Citizen (USA) pt. „Rolnictwo wielkoprzemysłowe czy małe gospodarstwa rodzinne?”, które odbyło się 25.6.2004 w Krakowie.
Polska stoi przed prawdziwym zagrożeniem stając się obiektem ataków międzynarodowych korporacji, które chcą wykorzystać tanią siłę roboczą, brak przepisów ochronnych i niską świadomość konsumentów i rolników.
Polska wieś już stała się bazą wielkiej amerykańskiej korporacji Smithfield Foods, która otwarła w różnych regionach Polski kilkanaście ferm przemysłowego chowu świń, wbrew protestom lokalnych społeczności, w warunkach urągających przepisom sanitarnym, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
ROLNICTWO WIELKOPRZEMYSŁOWE TO:
1. Zniszczenie środowiska naturalnego.
2. Zniszczenie lokalnej ekonomii, lokalnych wspólnot i tradycyjnych gospodarstw oraz wielowiekowej tradycji i kultury.
3. Masowe znęcanie się nad zwierzętami hodowlanymi.
4. Żywność niskiej jakości, niesmaczna, pełna chemii i antybiotyków.
6. Żywność napromieniowana dużymi dawkami kobaltu i cezu.
8. Żywność genetycznie modyfikowana.
10. Duże zużycie energii i wody pitnej.
11. Kontrolowanie i ominacja ponadnarodowych korporacji nad światowymi zasobami żywności.
MAŁE GOSPODARSTWA RODZINNE TO:
1. Zachowanie bogactwa różnorodności Natury.
2. Wysokiej jakości, smaczna, lokalna żywność.
4. Tradycyjne, pełne życia wioski – zachowanie wielowiekowej tradycji, kultury i mądrości pokoleń.
5. Miejsce dla rodzin – umiejętność pracy na roli przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
7. Bezpośredni związek z żywnością i sposobem jej produkcji.
8. Fundament dla lokalnej ekonomii.
9. Urozmaicony, atrakcyjny krajobraz.
10. Małe zużycie energii, samowystarczalność.
Musimy zrobić wszystko aby zachować małe gospodarstwa. Teraz jest czas na działanie! Kupuj żywność z małych gospodarstwach rodzinnych!