WOH
WOH
Sejm przyjął uchwałę z 5.7.2002 ws. wezwania organów administracji państwowej do przeprowadzenia kontroli w supermarketach i hipermarketach (M.P. Nr 33, poz. 504). W uchwale wzywa się organy administracji państwowej do przeprowadzenia kontroli w supermarketach i hipermarketach (czyli Wielkopowierzchniowych Obiektach Handlowych) w zakresie przestrzegania prawa pracy, prawa podatkowego, warunków higieniczno-sanitarnych, zasad ochrony konkurencji i konsumentów oraz stosowania cen dumpingowych i cen transakcyjnych między firmami zależnymi. Osoby zainteresowane wynikami realizacji uchwały winny kontaktować się z posłami np.
poseł Wiesław Okoński (SLD)
Zwycięstwa 33
44-100 Gliwice
tel./fax 32/230-48-99
Wieslaw.Okonski@sejm.pl
http://www.sejm.gov.pl/poslowie/posel4/272.htm
lub
mgr Leszek Miller (SLD)
Prezes Rady Ministrów
Ujazdowskie 1
00-179 Warszawa
tel. 22/694 60 00
fax 22/840 53 23
cirinfo@kprm.gov.pl
www.kprm.gov.pl
O tym jaki wpływ na lokalne społeczności, środowisko naturalne i gospodarkę mają WOH pisano w ZB już wiele. Niemniej przytoczę jedną tylko z wypowiedzi w czasie debaty nad projektem uchwały.
Poseł Andrzej Lepper (Samoobrona):
,,Drodzy państwo, musimy też powiedzieć sobie prawdę o tym, co się sprzedaje w dużych sieciach sklepów. Mam aktualne dane i nawet Telewizja Polska nieraz też trochę prawdy pokaże, np. pokazano prawdę o tym, jak się robi kurczaki. Jeśli słuchają nas mieszkańcy miast, nasi wyborcy, to żeby posłuchali. Kurczak jak jest świeży, to najpierw leży, a jak już zacznie się robić trochę zielony, to wtedy się go odświeża, wkłada do lodówki, chłodzi się go... (Głos z sali: Woda utleniona) (Głos z sali: I grill) Utleniona woda, tak, pan poseł ma rację, utleniona woda, o, pan wie, jak to się robi, SLD wie, jak to się robi. (Wesołość na sali) Utlenioną wodą, czyściutki, biały, elegancki i znowu idzie jako świeży, jeszcze nie mrożony. Drugi proces gnilny i znowu się go odświeża wodą utlenioną i później się go smaży, albo daje na grilla, tak, z rożna. Później, jeśli z tego rożna nie idzie, to się go znowu odświeża, jeszcze raz idzie na grilla i dopiero na końcu idzie na mielone. (Wesołość na sali) To już jest pięć procesów gnilnych, które zachodzą, dopiero wtedy się to sprzedaje i ludzie to kupują. (Wesołość na sali, oklaski)’’.
mgr Piotr Szkudlarek
22/849 61 52 wew. 26
szkud@wp-pwn.com.pl
szkudlarek.wizytowka.pl
22/849 61 52 wew. 26
szkud@wp-pwn.com.pl
szkudlarek.wizytowka.pl