From ZieloneBrygady

(Różnice między wersjami)
Wersja z dnia 10:01, 15 maj 2007 (edytuj)
Admin (Dyskusja | wkład)

← Poprzednia edycja
Wersja z dnia 10:02, 15 maj 2007 (edytuj)
Admin (Dyskusja | wkład)

Następna edycja →
Linia 9: Linia 9:
Przeciętna zawartość środków odżywczych zawartych w żywności ekologicznej w stosunku do nieekologiczej: Przeciętna zawartość środków odżywczych zawartych w żywności ekologicznej w stosunku do nieekologiczej:
 +
magnez +29% magnez +29%
 +
witamina C +27% witamina C +27%
 +
żelazo +21% żelazo +21%
 +
fosfor +14% fosfor +14%
 +
jod +498% jod +498%
 +
selen +373% selen +373%
 +
molibden +153% molibden +153%
 +
chrom +86% chrom +86%
 +
mangan +42% mangan +42%
 +
wapń +26% wapń +26%
 +
miedź +11% miedź +11%
 +
potas +9% potas +9%

Wersja z dnia 10:02, 15 maj 2007

Żywność ekologiczna to żywność powstała w oparciu o system gospodarowania wykluczający stosowanie pestycydów, syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, regulatorów wzrostu, sztucznych konserwantów, zapraw nasiennych, organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO), pasz przemysłowych. Przy produkcji żywności metodami ekologicznymi zakazane jest naświetlanie promieniami jonizującymi oraz stosowanie sztucznych barwników i substancji słodzących.

Filozofia produkcji żywności ekologicznej polega na przestrzeganiu zasady zrównoważonego rozwoju uwzględniającej nie tylko koszty ekonomiczne, ale również społeczne i przyrodnicze. Poprzez zastosowanie w praktyce idei poszanowania życia wszystkich organizmów wspiera różnorodność biologiczną, naturalną aktywność gleby i ma na uwadze cykle ekologiczne.

Technologia produkcji żywności ekologicznej jest tak zorganizowana, aby każdy produkt cechowała w miarę możliwości jak najwyższa, a jednocześnie naturalna wartość odżywcza (osiąga się to m.in. poprzez używanie nawozu organicznego, stosowanie płodozmianu, zwalczanie szkodników stosując metody biologiczne i in.)

Producenci żywności ekologicznej (rolnicy, przetwórcy) podlegają corocznym kontrolom jednostek certyfikujących, które sprawdzają, czy żywność produkowana jest zgodnie z wymogami cechującymi żywność ekologiczną. Ponadto spora grupa producentów dobrowolnie poddaje się dodatkowym, nieobowiązkowym kontrolom organizacji rolnictwa ekologicznego (np. Ekoland), dzięki którym ich produkty są zobligowane do spełniania dodatkowych (często ostrzejszych) wymagań.

Przeciętna zawartość środków odżywczych zawartych w żywności ekologicznej w stosunku do nieekologiczej:

magnez +29%

witamina C +27%

żelazo +21%

fosfor +14%

jod +498%

selen +373%

molibden +153%

chrom +86%

mangan +42%

wapń +26%

miedź +11%

potas +9%

Dane na podstawie Organic Farming, Food Quality and Human Health. Report by The Soil Association, cyt. za James Bruges “Mała książeczka o Ziemi”, Wydawnictwo “Zielone Brygady” Kraków 2005.