From ZieloneBrygady

(Różnice między wersjami)
Wersja z dnia 14:56, 26 cze 2007 (edytuj)
Agnieszka (Dyskusja | wkład)

← Poprzednia edycja
Aktualna wersja (15:03, 26 cze 2007) (edytuj)
Agnieszka (Dyskusja | wkład)

 
Linia 1: Linia 1:
-'''Żywność genetycznie modyfikowana (żywność GM, żywność transgeniczna)''' to żywność powstała w wyniku modyfikacji genetycznych, które oznaczają sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego organizmu po to, aby uzyskać właściwości, których dany organizm nie posiada w sposób naturalny (np. odporność roślin na szkodniki wskutek wszczepienia im genu np. zwierzęcia). Nigdy w przyrodzie takie organizmy nie powstają w sposób naturalny. Najczęściej modyfikowane są soja, kukurydza, rzepak i bawełna.+'''Żywność genetycznie modyfikowana (żywność GM, żywność transgeniczna, GMO)''' to żywność powstała w wyniku modyfikacji genetycznych, które oznaczają sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego organizmu po to, aby uzyskać właściwości, których dany organizm nie posiada w sposób naturalny (np. odporność roślin na szkodniki wskutek wszczepienia im genu np. zwierzęcia). Nigdy w przyrodzie takie organizmy nie powstają w sposób naturalny. Najczęściej modyfikowane są soja, kukurydza, rzepak i bawełna.
źródło: Maria Huma, Małgorzata Krzystkiewicz, ''Kupuj odpowiedzialnie - Twoje pieniądze kształtują świat!'', Polska Zielona Sieć, Kraków 2007 źródło: Maria Huma, Małgorzata Krzystkiewicz, ''Kupuj odpowiedzialnie - Twoje pieniądze kształtują świat!'', Polska Zielona Sieć, Kraków 2007
[[kategoria:ekosłownik]] [[kategoria:ekosłownik]]

Aktualna wersja

Żywność genetycznie modyfikowana (żywność GM, żywność transgeniczna, GMO) to żywność powstała w wyniku modyfikacji genetycznych, które oznaczają sztuczne wstawienie obcych genów do materiału genetycznego organizmu po to, aby uzyskać właściwości, których dany organizm nie posiada w sposób naturalny (np. odporność roślin na szkodniki wskutek wszczepienia im genu np. zwierzęcia). Nigdy w przyrodzie takie organizmy nie powstają w sposób naturalny. Najczęściej modyfikowane są soja, kukurydza, rzepak i bawełna.

źródło: Maria Huma, Małgorzata Krzystkiewicz, Kupuj odpowiedzialnie - Twoje pieniądze kształtują świat!, Polska Zielona Sieć, Kraków 2007