Zielone Brygady nr 14 (116), 16-31 lipca 1998
ZIOŁA ZAWSZE DOBRE
DO WARZYW:
- CUKINIA - bazylia, estragon, rozmaryn, majeranek;
- KALAFIOR - koperek, rozmaryn, szczypiorek;
- KAPUSTA - cz±ber, kminek, jałowiec,
lebiodka, majeranek, mięta, ogórecznik, tymianek,
szałwia;
- POMIDORY - bazylia, cz±ber, estragon, lebiodka,
majeranek, mięta, szałwia, czosnek;
- ZIEMNIAKI - bazylia, cz±ber, koperek, lebiodka,
majeranek, mięta, rozmaryn, tymianek, szczypiorek, li¶ć
laurowy;
- SOCZEWICA - cz±ber, mięta, pietruszka,
czosnek;
- GROCH - bazylia, cz±ber, majeranek, mięta,
rozmaryn, szałwia, pietruszka, kminek, jałowiec;
- CEBULA - bazylia, estragon, lebiodka, tymianek,
kminek;
- PIECZARKI - bazylia, estragon, cz±ber, koperek,
melisa, rozmaryn, tymianek, majeranek.
DO SAŁATEK:
bazylia, cykoria, cz±ber, arcydzięgiel, estragon, lubczyk,
kolendra, melisa, mięta, li¶cie ogórecznika,
majeranek, portulaka, tymianek, kminek oraz kwiaty: fiołka,
nagietka, nasturcji, ogórecznika, pysznogłówki,
róży, pierwiosnka.
DO MARYNAT:
bazylia, estragon, kolendra, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn,
pietruszka, cebula, jałowiec.
DO SERÓW:
- twardych: rozmaryn, szałwia, kminek, koper;
- miękkich: cz±ber, majeranek, tymianek,
fenkuł, mięta, szałwia, trybula, kminek, koper.
DO JAJ:
- bazylia, estragon, koperek, trybula, pietruszka,
szczypiorek;
- do jajecznicy + lebiodka, majeranek.
DO ZUP:
- cebula, cz±ber, estragon, jałowiec,
lubczyk, majeranek, melisa, mięta, rozmaryn, tymianek, trybula;
- GROCHOWA: bazylia, cz±ber, koper, majeranek,
tymianek, rozmaryn, ogórecznik;
- POMIDOROWA: bazylia, estragon, lebiodka, tymianek,
majeranek, koper;
- ROSÓŁ: tymianek, bazylia, lubczyk.
DO ZAPIEKANEK:
cz±ber, czosnek, kolendra, lebiodka, lubczyk, majeranek,
melisa, mięta, tymianek, szałwia, koperek, komosa.
wybrała Agnieszka Czarnik
rys. Jarek Gach
Ł Informacje pochodz±
z: Lesley Bremness, Wielka Księga Ziół,
"Wiedza i Życie", Warszawa 1981.
Zielone Brygady nr 14 (116), 16-31 lipca 1998