Rolnicy ekologiczni zapraszają!
* * *
Centrum Ekologicznych Technologii "SUNFLOWER FARM"
Krzysztof Wietrzny, Stryszów 156, 34-146 Stryszów
tel. 0-33/87-97-794, 0-33/87-97-816, fax 0-33/87-97-114
e-mail: centrum@sfo.pl, www.sfo.pl
|
Centrum Ekologicznych Technologii SUNFLOWER FARM to pierwsza w
Polsce placówka demonstracyjna dla ekologicznych technologii.
Centrum zlokalizowane jest w małym atestowanym gospodarstwie
ekologicznym. Każdy odwiedzający może zobaczyć
jak działają wszystkie prezentowane tu urządzenia:
kolektory słoneczne, moduły fotowoltaiczne, oczyszczalnie
ścieków itp. W Centrum znajduje się również
szereg interesujących budowli, takich jak: dom z 1901 r.
- wyremontowany z użyciem ekologicznych technologii, demonstracyjny
budynek z gliny i słomy, czy też opracowana przez duńskich
inżynierów szklarnia sferyczna. W Centrum organizowane
są warsztaty edukacyjne. UWAGA! - konieczna rezerwacja.
Zwiedzanie Centrum we wtorki, piątki i soboty między
1100 a 1600.
Markowe produkty:
- moduły fotowoltaiczne,
- kolektory słoneczne,
- świetliki "Sun Tunnel",
- przydomowe oczyszczalnie ścieków "Herva" ®,
- toalety sortujące i inne.
Helena i Szczepan Master z dziećmi (13, 23, 26, 36)
Łękawica 38, 34-124 Klecza Dolna,
tel. 0-33/87-97-914
|
Ekologiczne, atestowane gospodarstwo o powierzchni 5 ha, znajduje
się pomiędzy Wadowicami a Kalwarią Zebrzydowską.
Uprawiane są tam zboża, warzywa oraz hodowane są
krowy, świnie, kozy, a także para koników polskich.
W sąsiedztwie domu przebiega trasa rowerowa. W gospodarstwie
organizowane są ogniska, w czasie których można
posłuchać tradycyjnych przypowieści lub lokalnych
legend. Dużą atrakcją są przejażdżki
konne (konik polski) lub wozem oraz warsztaty wyrobu sera, masła
i ciast z razowej mąki.
Dla gości przygotowane są: pokój dwuosobowy oraz
wspólna z gospodarzami łazienka. Goście mogą
korzystać z całodziennego wyżywienia (przepyszne
- również wegetariańskie) lub samodzielnie
przygotowywać posiłki. Gospodarstwo prowadzi zajęcia
edukacji ekologicznej.
Markowe produkty:
- ser żółty, ciasto z mąki razowej i ser
topiony.
Ser topiony: 1/2 kg białego sera odstawiamy w ciepłe
miejsce na 2 dni. Następnie mieszamy ser ze szczyptą
soli i sody. Przysmażamy na maśle razem z ulubionymi
ziołami np. majerankiem, cebulą lub czosnkiem.
Maria i Jan Sordyl
ul. Lipowa 8, 43-354 Czaniec
tel. 0-33/8109680
|
Gospodarze zapraszają na wspaniały wypoczynek w ciszy
i spokoju. Wokół rozciąga się widok na
panoramę Podbeskidzia. Jest to okazja do bliskiego kontaktu
z przyrodą, spacerów po lesie, obserwacji zwierząt
i zbierania ziół oraz grzybów. Zapewniają
też możliwość korzystania z produktów
zdrowej żywności, gdyż stosują uprawę
ekologiczną (4 ha) i posiadają od wielu lat atest producenta
żywności ekologicznej (EKOLAND). Uprawia się tu
zboża, owoce, warzywa, hoduje krowy, konie, świnie,
kaczki, kury oraz króliki. Można zakupić: mleko
i jego przetwory, jaja, jarzyny (m.in. sezonowe, np. ogórki,
sałatę, ziemniaki, marchew, pietruszkę, buraki,
cebulę).
Gospodarze z wielką przyjemnością zaprezentują
gościom jak przygotować domowe masło, chleb oraz
specjalności regionalnej kuchni, takie jak ciasta wypiekane
z razowej mąki. Z proponowanych atrakcji warto wymienić:
kulig, przejażdżki konne, wieczory przy ognisku, wycieczki
górskie, warsztaty rękodzieła (ozdoby z bibuły).
Oferują także takie atrakcje, jak wycieczki w pasma
Beskidu Małego, konne przejażdżki, ogniska lub
warsztaty pieczenia ciast czy też wyrobu sera. W gospodarstwie
prowadzone są zajęcia edukacji ekologicznej.
Do dyspozycji gości są cztery pokoje (dwu, trzy i czteroosobowe),
dwie łazienki oraz kuchnia i pokój spotkań
- jadalnia.
Dojazd:
Czaniec znajduje się 30 km od Bielska-Białej i 7 km
od Andrychowa. Przejechać Andrychów w kierunku Bielska-Białej,
przejechać przez tory kolejowe i skręcić w lewo
na znaku Czaniec. Przejechać przez wieś Roczyny. Po
wjeździe do Czańca, skręcić w lewo na
przystanku autobusowym "Czaniec Górny" i jechać
tą drogą około 300 m. Gospodarstwo znajduje się
po prawej stronie drogi.
Autobusem z Krakowa lub Bielska-Białej do Andrychowa. Następnie
podmiejskim autobusem do Czańca w kierunku Kęt. Wysiąść
na przystanku "Czaniec Górny".
Kontynuować pieszo około 10 min. Przystanek "Czaniec
Górny" - około 0,3 km.
Markowy produkt:
Ugotowany kilogram ziemniaków mielimy z 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki pszennej
oraz dwoma jajkami (zamiast jajek można użyć mleka
- 1 szklanka). Jak już wszystko wymieszamy, kładziemy
łyżką kluski na rozgrzanym oleju i smażymy.
Podajemy z surówkami.
|