Strona główna |
Soja dostarcza od ok. 30 do nawet ok. 50% białka (dla porównania ziarno fasoli daje ok. 23% białka).
100g soi dostarcza ok. 350 kcal. Zawiera bardzo dużo potasu; inne składniki to: sód, wapń, żelazo, fosfor, witaminy: A, B1, B2, PP, E, K, C.
Sposób przygotowania:
Po umyciu nasion zalewamy je zimną, przegotowaną wodą i moczymy około 12h. Na 1kg soi trzeba 5l wody. Po namoczeniu - odcedzić. Nalać swieżą, zimną, przegotowaną wodę, osolić i szybko, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, a potem na malutkim niech wrze ok. 45min. Przepisy na potrawy zebrane z różnych fachowych opracowań
1. Kotlety sojowe - I. Gumińska "Czy wiesz co jesz", str. 103.
25 dkg ugotowanej soi i namoczone pół bułki przekręcić przez maszynkę. Dodać surowe 1-2 jajka, łyżkę tłuszczu, pieprz, sól, 2 łyżki wody i łyżeczkę rozparzonej cebuli. Wymieszać, formować kotlety i smażyć. Podawać z ostrymi sosami.
2. Pasta sojowa.
Ugotowaną soję zemleć przez maszynkę razem z jajkiem na twardo, a potem ucierać z przyprawami do smaku (sól, pieprz, papryka) oraz paru łyżkami pasty pomidorowej. Podawać jako pastę do pieczywa.
3. Soja z pieczarkami lub świeżymi grzybami - M. Grodecka "Polska kuchnia jarska".
1 szklanka soi, 10 dkg pieczarek, 2 średnie cebule, 2 łyżki oleju sojowego, sól, pieprz.
Soję ugotować, nie odcedzać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w talarki, dodać cebulę pokrajaną w kostkę, podlać wodą, udusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Soję wymieszać z uduszonymi pieczarkami, dodać olej. Podawać z ryżem lub kaszą.
4. Kotlety z soi w sosie włoskim - M. Szyc "Gdy nie wiesz co gotować", str. 54.
1 szklanka soi, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 bułka kajzerka, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka majeranku, sos włoski, 4 łyżki oleju, sól, pieprz ziołowy.
Soję przebrać i namoczyć na noc. Rano wodę odlać i w nowej wodzie ugotować, aż będzie miękka. Zemleć gorącą soję w maszynce. Cebulę zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Uformować duże okrągłe lub płaskie kotleciki i smażyć na gorącej oliwie.
Przed podaniem polać gorącym sosem włoskim. Podawać z ziemniakami jako drugie danie.
Sos włoski:
2 łyżki oleju, 2 duże cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka majeranku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy.
Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać koncentrat rozpuszczony w wodzie. Dodać pozostałe składniki i mieszać. Gotować ok. 10 min.
5. Kotlety z soi - Z. Zawistowska "Nie tylko dla jaroszów".
40dkg soi, 3 ząbki czosnku, 1 jajko, 2 łyżki utartego żółtego sera, 10dkg cebuli, 1 łyżka oleju, 3 łyżki bułki tartej, 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, ostra sproszkowana papryka lub przyprawa chilli, tłuszcz do smażenia.
Soję przebrać, opłukać, zalać ostudzoną przegotowaną
wodą, pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej
samej wodzie, w której była namoczona. Pod koniec gotowania
osolić. Ostudzić. Dokładnie odcedzić i zemleć w maszynce.
Cebulę, czosnek obrać, opłukać, posiekać oddzielnie. Cebulę
lekko zrumienić. Do masy sojowej dodać jajko, czosnek,
zrumienioną cebulę, utarty ser i posiekaną pietruszkę.
Wymieszać dokładnie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i
papryką. Formować owalne kotleciki, otoczyć je w bułce
tartej. Smażyć na patelni. Podawać z dodatkiem sosów i
surówek.