Strona główna |
Torf jest produktem powstałym w wyniku obumarcia i niecałkowitego rozkładu roślin torfotwórczych w warunkach nadmiernej wilgotności i słabego dostepu powietrza. Składa sie on wiec z substancji organicznych, cześci mineralnych i wody, której w naturalnych złożach zawiera od 86 do 95%. Ta ogromna pojemność wodna sprawia, iż pokłady torfu są naturalnymi zbiornikami retencyjnymi o wielkim znaczeniu dla zachowania równowagi środowiska. Tymczasem kopie sie 4-5 m. głebokości rowy, by odwodnić torfowiska i wykorzystać torf czesto nieekonomicznie i wbrew zdrowemu rozsądkowi. Na terenie Niemiec obszar wydobycia torfu zajmuje obecnie około 30 000 ha. 60% wszystkich roślin i zwierząt żyjących na mokradłach jest zagrożona, bądź też już wygineła. Nadmierne wydobycie torfu może doprowadzić nawet do zaniku wody gruntowej. Jeśli nie chcesz przykładać reki do tej niszczycielskiej działalności to:
nie używaj torfu w swym ogrodzie, w zupełności wystarczą komposty;
nie kupuj substratów torfowych jako podłoża dla roślin doniczkowych, substraty korowe i Biohumus są równie dobre;
unikaj kupowania kwiatów cietych i szklarniowych warzyw, torf jest prawie zawsze dodatkiem do podłoża. Oszczedzisz pieniądze i tereny bagienne. Pamietaj także, że torf jest stosunkowo ubogi w niektóre składniki mineralne (potas, fosfor, miedź), użytkowanie rolnicze wiąże sie zazwyczaj ze wzbogacaniem go nawozami syntetycznymi.
Sebastian Krajewski