Strona główna 

ZB nr 10(52)/93, październik '93

WEGETARIANIN NAD TALERZEM

Tych kilka uwag kieruje przede wszystkim do wegan, którzy konsekwentnie odmawiają korzystania z dóbr wyprodukowanych kosztem krzywdy i cierpienia zwierząt. Uważajcie na żywność pochodzącą z gospodarstw ekologicznych! W uprawie biodynamicznej konieczne jest stosowanie specjalnych preparatów wytwarzanych w dość specyficzny sposób miedzy innymi przy użyciu krowich rogów, pecherza jelenia szlachetnego, jelit bydlecych, "świeżej czaszki zwierzecej, z której usunieto mózg przez otwór w potylicy", krezki bydlecej (fałd otrzewnej oczyszczony z tłuszczu). Gospodarstwo biodynamiczne z prawdziwego zdarzenia nie może także funkcjonować bez krów. Zaleca sie jedną sztuke dużą na jeden hektar upraw. Jest wiec szansa na ekologiczne mieso (!?) i mleko (?). Wśród biodynamików praktycznie nie spotyka sie wegetarian. Inne formy ekologicznych upraw także nie są wolne od zwierzecej krzywdy. Hodowla drobiu, krów, świń, kóz to nie tylko jajka, mleko i mieso, ale także różne gatunki obornika, co dla ekorolników jest bardzo ważne. Spotkałem kobiete, która co roku kupuje 2-3 warchlaki do tuczu, aby uzyskać odpowiedni obornik pod "ekologiczne" pomidory. Oczywiście, gdy świnki przybiorą na wadze i narobią tyle kup, ile trzeba, są uśmiercane i zjadane z apetytem przez rodzine wspomnianej pani i ją samą, która notabene chwali sie, że ze wzgledów zdrowotnych nie kupuje miesa u "normalnego" rzeźnika. Warto także zauważyć, że organizacje zrzeszające rolników ekologicznych i wydające odpowiednie atesty (u nas EKOLAND) mogą zezwolić na użycie jako nawozu mączki z krwi, mączki miesnej, mączki z kości lub pierza. Te same organizacje zezwalają także na kastracje prosiąt i cieląt przeznaczonych na tucz i opas, obcinanie ogonów jagnietom, obcinanie rogów.

Jeśli wiec chcesz być w zgodzie ze swoim sumieniem pamietaj, że nie wystarczy kupić jedzonka w sklepie ze zdrową żywnością. Należy dokonać świadomego wyboru. Czytaj etykiety na opakowaniach, preferuj uprawy wegańskie i rolnictwo naturalne wg pana Fukuoka (ZB 8/93 s. 38), staraj sie nawiązać bezpośredni kontakt z rolnikiem by wiedzieć co i jak produkuje, a najlepiej uprawiaj własny ogród.

Sebastian Krajewski




ZB nr 10(52)/93, październik '93

Początek strony