Strona główna 

ZB nr 12(54)/93, grudzień '93
file:///D:/carnival/ekologia/basia/1984.txt

DONOS

OD: NAS DO: WAS

Jak donosi PIAP: "wczoraj w późnych godzinach wieczornych, w wieku około 63 lat, prezes MakDonald and Fried Chicken of Kentaki, przeszedł na dietę wegetariańską."

Już następnego dnia rano podjął pierwsze Zielone decyzje. Z przecieków wiadomo, że doszło do fuzji MakDonald itd. z Millet-Leń-Pol ltd. Nowa spółka joint-venture zamierza wybudować kilka zakładów wytwarzających półprodukty dla gastronomii, w tym dla wojska i klasztorów - produkty te będą, oczywiście, dostępne w rozwijającej się aktualnie w Polsce sieci barów szybkiej obsługi MakDonalda.

Wiemy już, że MakDonald and Fried Chicen całkowicie rezygnują ze stosowania wkładek mięsnych w swych wyrobach. W Polsce przebojem stać się ma za to Prosiak-burger.

Mieliśmy już okazję kosztować przesłaną nam faxem (kolorowym) próbkę tego specjału.

Prosiak-burger wytwarzany jest na bazie naturalnych, czystych ekologicznie produktów, a to:

- mąka razowa z polskiego prosa ń mąka razowa z polskiej pszenicy;

- mielone siemię lniane;

- przyprawy ziołowe, cebula, warzywa smakowe, olej, drożdże, sól, woda.

  • Przeprowadziliśmy też eksperyment przyrządzania takiego burgera. Proso i pszenicę zmieliliśmy w młynku żarnowym, len - w młynku do kawy, cebulę drobniutko posiekaliśmy. Proporcje: proso-len-pszenica 3:1:1. Dodaliśmy zmielony kminek, kozieradkę i gorczycę oraz pieprz ziołowy, dodaliśmy tyle wody z rozdrobnionymi drożdżami, aby wyrobić gęste, ciężkie ciasto. Uformowaliśmy burgery i usmażyliśmy na oleju. Podaliśmy z ketchupem, musztardą i dużą ilością zieleniny. Nie tylko pychaż. Taki burger zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka (to z lnu i trochę z prosa), nie zawiera za to CHOLESTEROLU, jak tradycyjne burgery, jest kaloryczny - , zawiera masę witamin i składników mineralnych. - Nasz Prosiak-burger nakarmi Cię za śmiesznie niskie pieniądze.

    Możesz z tych samych składników zrobić też "schabowe": wystarczy, że ciasto będzie trochę lżejsze, no i nadasz odpowiedni kształt i otoczysz ciasto w tartej bułce. Schabowego podaj z frytkami z selera i pieczarkami.

    Cennik: proso 6 tys. zł/kg, len 10 tys. zł/kg. Jeśli ktoś zaoferuje Ci tańszego i lepszego burgera, zadzwoń do nas. Zwrócimy Ci nadpłatę. Wieczna gwarancja na czyste środowisko, bo przy uprawie surowców, przetwarzaniu ich nie używasz żadnych chemicznych świństw.

    PROSIAK-BURGER

    PRZYJACIELEM ZIEMI!

    To Twój Przyjaciel

    Towarzystwo Przyjaciół Prosiaków Właściwych (prezes w miejscu - podpis nieczytelny) własnoręczność podpisu potwierdzam osobiście (kolejny podpis nieczytelny)

    ż) Zjadł nawet nasz pies.




    ZB nr 12(54)/93, grudzień '93

    Początek strony