"Zielone Brygady. Pismo Ekologów" nr 9 (63), Wrzesień '94
"THE NATURE'S WAY" GWARANTUJE
ŻE PRODUKT POSIADA CERTYFIKAT UPRAWY ORGANICZNEJ
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania,
dotyczące certyfikowanej uprawy organicznej.
Pytanie: Co oznacza Certyfikat Uprawy Organicznej?
Odpowiedź: Jeśli produkt posiada Certyfikat Uprawy Organicznej,
posiada pisemną gwarancję plantatora upewniającą, że plon jest uzyskany ściśle
wg zasad i wskazówek i był badany oraz otrzymał świadectwo jakości (certyfikat)
od niezależnej instytucji. Nadanie certyfikatu ma upewnić konsumentów, iż
nabywają niezafałszowany, nagrodzony za jakość produkt.
Pytanie: Czym są instytucje niezależne, nadające certyfikaty?
Odpowiedź: Jest bardzo wiele (w USA - przyp. tłum.) różnych
organizacji wydających takie świadectwa jakości. Organizacje te pomagają ustalić
wskazania dla prowadzenia upraw organicznych w skali kraju. Jedną z ważniejszych
jest Oregon Tilth Certified Organically Grown (OTCOG). Organizacja ta składa się
z plantatorów, hurtowników, detalistów i konsumentów dla zapewnienia, że plon z
uprawy organicznej jest produkowany, zbierany, przetwarzany i sprzedawany
zgodnie ze ściśle określonymi standardami i wskazówkami. Istnieje też wiele
różnych organizacji państwowych, które nadają certyfikaty farmom w skali
lokalnej. Te instytucje posiadają podobne wymagania.
Pytanie: Jakie są korzyści z uprawy organicznej ziół?
Odpowiedź: Rośliny rosnące w naturalnym środowisku są wolne od
syntetycznie uzyskiwanych nawozów, środków owado-, chwasto- i grzybobójczych.
Ludzie coraz bardziej obawiają się potencjalnego wpływu tych chemikaliów na
zdrowie człowieka i stan środowiska. Wskazania dla uprawy organicznej roślin
zapewniają ich wysoką wartość odżywczą i nieszkodliwość dla zdrowia i
środowiska.
Pytanie: Jaka jest różnica między uprawą organiczną posiadającą
certyfikat a uprawą organiczną?
Odpowiedź: Przed r. 1973, przed zorganizowaniem instytucji
nadających certyfikaty, istniało wiele określeń "uprawy organicznej". Teraz, gdy
produkt posiada takie świadectwo, można mieć pewność, że pochodzi on z uprawy
bez chemizacji, prowadzonej ściśle wg zasad i wymagań niezależnych organizacji
nadających certyfikaty. Produkty bez certyfikatu nie posiadają tej gwarancji.
Jako pierwszy amerykański przetwórca ziół z uprawy posiadającej certyfikat
"Nature's Way" gwarantuje, że nasze zioła pozostają wolne od chemizacji w
trakcie wszystkich etapów przerobu.
Pytanie: Czy wszystkie zioła mogą pochodzić z certyfikowanej uprawy
organicznej?
Odpowiedź: Obecnie jeszcze nie. Ale "Nature's Way" zdąża w tym
kierunku. Niektóre, rzadko uprawiane zioła, potrzebują ponad 3 lat do
osiągnięcia dojrzałości. Inne zioła rosną wyłącznie w stanie dzikim i uprawa ich
nie jest możliwa; jeszcze inne muszą być dowożone z krajów, w których nie ma
organizacji nadających certyfikaty. Lecz nie patrząc na to, czy roślina posiada
certyfikaty, czy nie, jest ona poddana testowi jakości wg standardu "Nature's
Way". Zioła, które spełniły warunki testu jakości są cechowane znakiem firmy.
Zielony listek z nazwą "Nature's Way" posiadają produkty wysokiej jakości, co do
której można mieć pewność.
Pytanie: Jakie są wskazówki dla plantatorów, stosujących uprawę
organiczną?
Odpowiedź: Zgodnie ze wskazówkami OTCOG pole może posiadać
certyfikat, jeśli zbiór następuje po 3 latach od ostatniego stosowania
chemikaliów (nawozów sztucznych, środków owado-, chwasto- i grzybobójczych).
Certyfikat może otrzymać cała farma lub poszczególne pola. Oczywiście, nie mogą
być one uprawiane "na przemian" organicznie i nieorganicznie i znowu otrzymywać
certyfikat. Rolnicy są zobowiązani do stosowania programu "budowania gleby",
idącego w kierunku wytworzenia zdrowego ekosystemu glebowego przez zapewnienie
odpowiedniej ilości materii organicznej oraz pobudzenia rozwoju korzystnych
mikroorganizmów. Zobowiązują się oni też używać nieskażonej wody do podlewania.
Aby zapewnić czystość, na każdym etapie uprawy przestrzega się odpowiednich
punktów instrukcji, począwszy od stanu ziemi ornej do uzyskanego nasienia.
Chwasty są usuwane przy pomocy czynników naturalnych, takich jak: płodozmian,
uprawa ręczna, zwierzęta "chwastożerne" i (lub) ściółkowanie. Dopuszczalne są
wyłącznie naturalne środki nawożące, natomiast napromieniowywanie produktów
posiadających certyfikat jest zabronione.
Pytanie: Czym różnią się plony z upraw organicznych od zbiorów ze
stanu dzikiego?
Odpowiedź: Dopóki nie można wszystkich ziół wyhodować w uprawie
organicznej, część z nich musi być pozyskiwana ze stanu dzikiego. W "Nature's
Way" podejmujemy wysiłki, by wykazać, czy zioła te, rosnące i zbierane w ich
naturalnym środowisku mają wysoką jakość i optymalną czystość. W odróżnieniu od
ziół posiadających certyfikat Uprawy Organicznej, w tym wypadku nie ma
instytucji niezależnych, kontrolujących zbiór ziół ze stanu dzikiego.
Pytanie: Jak "Nature's Way" odnosi się do napromieniowywania
produktów?
Odpowiedź: "Nature's Way" powstało z zamiarem wytwarzania produktów
możliwie najbezpieczniejszych. Z tego powodu kontrolujemy warunki uprawy i
zbioru wszelkiego surowca otrzymywanego od plantatorów i zbieraczy. Badamy też
wszystkie przedmioty i produkty dostarczane do magazynów, dla pewności, że żadne
z ziół naszej firmy nie zostały napromieniowane. Dotyczy to wszystkich produktów
posiadających Certyfikat Uprawy Organicznej. Napromieniowywanie jest procesem, w
którym żywność jest traktowana promieniowaniem jonizującym (promienie gamma), by
zniszczyć mikroorganizmy i owady. Jednakże mogą wówczas tworzyć się inne,
zmienione struktury cząsteczkowe i związki. Może również zostać obniżona wartość
odżywcza produktów. Witaminy ulegają rozkładowi, także niektóre aminokwasy.
Tłuszcze jełczeją, węglowodany mogą zmienić się w potencjalnie toksyczne związki
chemiczne. Zbyt wiele pytań wiąże się z bezpieczeństwem przy długotrwałej
konsumpcji napromieniowanej żywności. Dlatego "Nature's Way" zapewnia, że żaden
z naszych produktów nie jest napromieniowywany. Certyfikat Uprawy Organicznej
zakazuje także sterylizacji chemicznej, takiej jak stosowanie tlenku etylenu
(EtO) i tlenku propylenu. Dążąc do najwyższej jakości, "Nature's Way"
szczególnie wymaga, by zioła nie były traktowane tymi środkami.
Pytanie: Co robi "Nature's Way" dla zapewnienia wysokiej jakości
swoich produktów?
Odpowiedź: "Nature's Way" zatrudnia cały sztab techniczny, złożony z
wykwalifikowanych naukowców (włączając specjalistów-dietetyków, biochemików,
mikrobiologów, chemików), kierujących dwoma ultranowoczesnymi laboratoriami
naukowymi oraz posiada odpowiednią obsadę i wyposażenia potrzebne do
opracowywania i kontroli ścisłych norm stosowanych w produkcji zielarskiej. Nasz
zakład jest uznany za wytwórnię farmaceutyczną i jest pierwszym zakładem
zielarskim posiadającym certyfikat produkcji według standardów uprawy
organicznej. "Nature's Way" dąży do połączenia najnowocześniejszych technologii
z głębokim szacunkiem dla przyrody, aby zapewnić produkty służące ochronie
zdrowia, będące rzeczywiście najwyższej jakości.
(Z ulotki reklamowej firmy "Nature's Way)
Ulotka wydrukowana na papierze z recyklingu, niestety, bielonym.
Na III Sejmiku Zielarzy i Fitoterapeutów w Lublinie firma "Nature's Way"
proponowała:
Spirulinę - preparat z glonów, odżywka i środek odtruwający (w przypadku
wchłonięcia np. metali ciężkich);
Koenzym Q - środek m.in. opóźniający procesy starzenia;
Earth Greens - odżywka roślinna (z jęczmienia, mniszka, pokrzywy i
alfalfy);
Sea Greens - jw., z glonów (kelp, spirulina, chlorella);
HAS - preparaty przeciwastmatyczne, roślinne (kapsułki,
inhalacje);
Primadophilus - symbiotyczna pałeczka jelitowa, regulująca trawienie;
Ginkgold - preparat z miłorzębu, poprawiający krążenie i natlenienie
tkanki mózgowej;
a także inne leki roślinne - przeciw zatruciom pokarmowym, przeziębieniom,
alergii, uspokajające.
Zainteresowanych odsyłamy do importera do Polski:
PH Szudy & Szudy,
26 marca 154/54,
Wodzisław Śląski,
/fax 0-36/555-982.
Franek
"Zielone Brygady. Pismo Ekologów" nr 9 (63), Wrzesień '94