"Zielone Brygady. Pismo Ekologów" nr 9 (63), Wrzesień '94


"THE NATURE'S WAY" GWARANTUJE
ŻE PRODUKT POSIADA CERTYFIKAT UPRAWY ORGANICZNEJ
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania,
dotyczące certyfikowanej uprawy organicznej.

Pytanie: Co oznacza Certyfikat Uprawy Organicznej?
Odpowiedź: Jeśli produkt posiada Certyfikat Uprawy Organicznej, posiada pisemną gwarancję plantatora upewniającą, że plon jest uzyskany ściśle wg zasad i wskazówek i był badany oraz otrzymał świadectwo jakości (certyfikat) od niezależnej instytucji. Nadanie certyfikatu ma upewnić konsumentów, iż nabywają niezafałszowany, nagrodzony za jakość produkt.
Pytanie: Czym są instytucje niezależne, nadające certyfikaty?
Odpowiedź: Jest bardzo wiele (w USA - przyp. tłum.) różnych organizacji wydających takie świadectwa jakości. Organizacje te pomagają ustalić wskazania dla prowadzenia upraw organicznych w skali kraju. Jedną z ważniejszych jest Oregon Tilth Certified Organically Grown (OTCOG). Organizacja ta składa się z plantatorów, hurtowników, detalistów i konsumentów dla zapewnienia, że plon z uprawy organicznej jest produkowany, zbierany, przetwarzany i sprzedawany zgodnie ze ściśle określonymi standardami i wskazówkami. Istnieje też wiele różnych organizacji państwowych, które nadają certyfikaty farmom w skali lokalnej. Te instytucje posiadają podobne wymagania.
Pytanie: Jakie są korzyści z uprawy organicznej ziół?
Odpowiedź: Rośliny rosnące w naturalnym środowisku są wolne od syntetycznie uzyskiwanych nawozów, środków owado-, chwasto- i grzybobójczych. Ludzie coraz bardziej obawiają się potencjalnego wpływu tych chemikaliów na zdrowie człowieka i stan środowiska. Wskazania dla uprawy organicznej roślin zapewniają ich wysoką wartość odżywczą i nieszkodliwość dla zdrowia i środowiska.
Pytanie: Jaka jest różnica między uprawą organiczną posiadającą certyfikat a uprawą organiczną?
Odpowiedź: Przed r. 1973, przed zorganizowaniem instytucji nadających certyfikaty, istniało wiele określeń "uprawy organicznej". Teraz, gdy produkt posiada takie świadectwo, można mieć pewność, że pochodzi on z uprawy bez chemizacji, prowadzonej ściśle wg zasad i wymagań niezależnych organizacji nadających certyfikaty. Produkty bez certyfikatu nie posiadają tej gwarancji. Jako pierwszy amerykański przetwórca ziół z uprawy posiadającej certyfikat "Nature's Way" gwarantuje, że nasze zioła pozostają wolne od chemizacji w trakcie wszystkich etapów przerobu.
Pytanie: Czy wszystkie zioła mogą pochodzić z certyfikowanej uprawy organicznej?
Odpowiedź: Obecnie jeszcze nie. Ale "Nature's Way" zdąża w tym kierunku. Niektóre, rzadko uprawiane zioła, potrzebują ponad 3 lat do osiągnięcia dojrzałości. Inne zioła rosną wyłącznie w stanie dzikim i uprawa ich nie jest możliwa; jeszcze inne muszą być dowożone z krajów, w których nie ma organizacji nadających certyfikaty. Lecz nie patrząc na to, czy roślina posiada certyfikaty, czy nie, jest ona poddana testowi jakości wg standardu "Nature's Way". Zioła, które spełniły warunki testu jakości są cechowane znakiem firmy. Zielony listek z nazwą "Nature's Way" posiadają produkty wysokiej jakości, co do której można mieć pewność.
Pytanie: Jakie są wskazówki dla plantatorów, stosujących uprawę organiczną?
Odpowiedź: Zgodnie ze wskazówkami OTCOG pole może posiadać certyfikat, jeśli zbiór następuje po 3 latach od ostatniego stosowania chemikaliów (nawozów sztucznych, środków owado-, chwasto- i grzybobójczych). Certyfikat może otrzymać cała farma lub poszczególne pola. Oczywiście, nie mogą być one uprawiane "na przemian" organicznie i nieorganicznie i znowu otrzymywać certyfikat. Rolnicy są zobowiązani do stosowania programu "budowania gleby", idącego w kierunku wytworzenia zdrowego ekosystemu glebowego przez zapewnienie odpowiedniej ilości materii organicznej oraz pobudzenia rozwoju korzystnych mikroorganizmów. Zobowiązują się oni też używać nieskażonej wody do podlewania. Aby zapewnić czystość, na każdym etapie uprawy przestrzega się odpowiednich punktów instrukcji, począwszy od stanu ziemi ornej do uzyskanego nasienia. Chwasty są usuwane przy pomocy czynników naturalnych, takich jak: płodozmian, uprawa ręczna, zwierzęta "chwastożerne" i (lub) ściółkowanie. Dopuszczalne są wyłącznie naturalne środki nawożące, natomiast napromieniowywanie produktów posiadających certyfikat jest zabronione.
Pytanie: Czym różnią się plony z upraw organicznych od zbiorów ze stanu dzikiego?
Odpowiedź: Dopóki nie można wszystkich ziół wyhodować w uprawie organicznej, część z nich musi być pozyskiwana ze stanu dzikiego. W "Nature's Way" podejmujemy wysiłki, by wykazać, czy zioła te, rosnące i zbierane w ich naturalnym środowisku mają wysoką jakość i optymalną czystość. W odróżnieniu od ziół posiadających certyfikat Uprawy Organicznej, w tym wypadku nie ma instytucji niezależnych, kontrolujących zbiór ziół ze stanu dzikiego.
Pytanie: Jak "Nature's Way" odnosi się do napromieniowywania produktów?
Odpowiedź: "Nature's Way" powstało z zamiarem wytwarzania produktów możliwie najbezpieczniejszych. Z tego powodu kontrolujemy warunki uprawy i zbioru wszelkiego surowca otrzymywanego od plantatorów i zbieraczy. Badamy też wszystkie przedmioty i produkty dostarczane do magazynów, dla pewności, że żadne z ziół naszej firmy nie zostały napromieniowane. Dotyczy to wszystkich produktów posiadających Certyfikat Uprawy Organicznej. Napromieniowywanie jest procesem, w którym żywność jest traktowana promieniowaniem jonizującym (promienie gamma), by zniszczyć mikroorganizmy i owady. Jednakże mogą wówczas tworzyć się inne, zmienione struktury cząsteczkowe i związki. Może również zostać obniżona wartość odżywcza produktów. Witaminy ulegają rozkładowi, także niektóre aminokwasy. Tłuszcze jełczeją, węglowodany mogą zmienić się w potencjalnie toksyczne związki chemiczne. Zbyt wiele pytań wiąże się z bezpieczeństwem przy długotrwałej konsumpcji napromieniowanej żywności. Dlatego "Nature's Way" zapewnia, że żaden z naszych produktów nie jest napromieniowywany. Certyfikat Uprawy Organicznej zakazuje także sterylizacji chemicznej, takiej jak stosowanie tlenku etylenu (EtO) i tlenku propylenu. Dążąc do najwyższej jakości, "Nature's Way" szczególnie wymaga, by zioła nie były traktowane tymi środkami.
Pytanie: Co robi "Nature's Way" dla zapewnienia wysokiej jakości swoich produktów?
Odpowiedź: "Nature's Way" zatrudnia cały sztab techniczny, złożony z wykwalifikowanych naukowców (włączając specjalistów-dietetyków, biochemików, mikrobiologów, chemików), kierujących dwoma ultranowoczesnymi laboratoriami naukowymi oraz posiada odpowiednią obsadę i wyposażenia potrzebne do opracowywania i kontroli ścisłych norm stosowanych w produkcji zielarskiej. Nasz zakład jest uznany za wytwórnię farmaceutyczną i jest pierwszym zakładem zielarskim posiadającym certyfikat produkcji według standardów uprawy organicznej. "Nature's Way" dąży do połączenia najnowocześniejszych technologii z głębokim szacunkiem dla przyrody, aby zapewnić produkty służące ochronie zdrowia, będące rzeczywiście najwyższej jakości.
(Z ulotki reklamowej firmy "Nature's Way)

Ulotka wydrukowana na papierze z recyklingu, niestety, bielonym.

Na III Sejmiku Zielarzy i Fitoterapeutów w Lublinie firma "Nature's Way" proponowała:
Spirulinę - preparat z glonów, odżywka i środek odtruwający (w przypadku wchłonięcia np. metali ciężkich);
Koenzym Q - środek m.in. opóźniający procesy starzenia;
Earth Greens - odżywka roślinna (z jęczmienia, mniszka, pokrzywy i alfalfy);
Sea Greens - jw., z glonów (kelp, spirulina, chlorella);
HAS - preparaty przeciwastmatyczne, roślinne (kapsułki, inhalacje);
Primadophilus - symbiotyczna pałeczka jelitowa, regulująca trawienie;
Ginkgold - preparat z miłorzębu, poprawiający krążenie i natlenienie tkanki mózgowej;
a także inne leki roślinne - przeciw zatruciom pokarmowym, przeziębieniom, alergii, uspokajające.
Zainteresowanych odsyłamy do importera do Polski:
PH Szudy & Szudy,
26 marca 154/54,
Wodzisław Śląski,
/fax 0-36/555-982.
Franek


"Zielone Brygady. Pismo Ekologów" nr 9 (63), Wrzesień '94