Wzrost stopy życiowej i dobrobytu ludności zwiększa lawinowo ilość odpadów
komunalnych. Jak dotąd wykorzystanie tej grupy odpadów jest nieznaczne, a
ich zagospodarowanie sprowadza się głównie do deponowania na różnego rodzaju
składowiskach i wysypiskach.
Szacuje się, że obecnie w Polsce produkujemy ponad 12,5 mln ton odpadów
komunalnych rocznie. Przy podanym minimalnym ich wykorzystaniu grozi nam
zasypanie kraju odpadami. Problem pogarsza jeszcze fakt braku terenów
pod nowe składowiska i kurczenie się pojemności już istniejących.
Powszechnie panujący syndrom „NIMBY” (not in my backyard) utrudnia bądź
wręcz uniemożliwia lokalizację nowo projektowanych składowisk.
Postęp w tej dziedzinie, stosowanie nowoczesnych technologii budowy
składowisk – głównie uszczelniających i zabezpieczających składowane
odpady przed ich wpływem na środowisko, sprawia, że składowiska należą
obecnie do najtrudniejszych budowli inżynierskich, a mimo to nie są zupełnie
obojętne dla środowiska.
Rozwiązania problemu należy zatem poszukiwać w nowoczesnych technikach i
technologiach dotyczących zagospodarowania, wykorzystania i unieszkodliwiania
odpadów w sposób najbardziej przyjazny dla środowiska i nie stanowiący
zagrożenia dla zdrowia i życia mieszkańców.
Odpady istniały od zarania dziejów i towarzyszyły każdej działalności
człowieka. Już w starożytnym Rzymie wykorzystywano je nawozowo, od dawien
dawna kompostowano – a zatem kompostowanie to proces o długiej tradycji i
bogactwie doświadczeń. W XIX wieku zaczęto budować spalarnie odpadów
(w Manchesterze i Hamburgu). Z początkiem naszego stulecia funkcjonowały na
skalę przemysłową zakłady do produkcji biogazu (w Bombaju w 1900 r.).
Wprowadzane są coraz to nowocześniejsze techniki i technologie utylizacji i
unieszkodliwiania odpadów, ale jeszcze nigdy w historii problem odpadów nie
był tak poważny. O jego wadze świadczy najlepiej fakt, że zagadnienia
dotyczące gospodarki odpadami znalazły swój wyraz w polityce Unii
Europejskiej. W latach 70-tych były zaledwie sygnalizowane, z końcem lat
80-tych sformułowane już w spójną politykę ekologiczną, dotyczącą odpadów
i obowiązującą w krajach członkowskich Unii. W 1989 r. opracowano strategię
w odniesieniu do odpadów, która zapoczątkowała nową generację aktów prawnych.
Nasze ustawodawstwo wprowadza zasady racjonalnego postępowania z odpadami, które obejmują:
- unikanie odpadów
- minimalizowanie ilości odpadów, których nie da się uniknąć
- wykorzystywanie odpadów
- składowanie wyłącznie tych, których nie można już wykorzystać
W naszych regulacjach prawnych pozostajemy jednak ciągle jeszcze w tyle za
ustawodawstwem unijnym, regulującym bardzo szczegółowo te zagadnienia.
UE pozostawia państwom członkowskim pewną dowolność w definiowaniu odpadów
– określaniu co jest odpadem, a co nim nie jest. W następstwie tego każdy
prawie kraj posiada własną definicję odpadów.
W Polsce za odpady komunalne uważa się „odpady powstające w wyniku
działalności bytowo-gospodarczej człowieka – w środowisku miejskim i
wiejskim – a także z działalności handlowej, usługowej, oświatowej,
kulturalnej i ochrony zdrowia.
W związku z różnorodnym pochodzeniem odpadów komunalnych wyróżniamy ich cztery rodzaje:
- odpady domowe związane z bytowaniem ludzi
- odpady z obiektów użyteczności publicznej (administracji, oświaty, kultury, służby zdrowia, handlu i usług)
W sumie te dwie grupy stanowią 80-90% wszystkich odpadów
- odpady z terenów otwartych (z ulicznych koszy, z placów targowych, cmentarzy, zieleni miejskiej, zmiotki), których ilość szacuje się na 5-7%
- odpady wielkogabarytowe (meble, urządzenia kuchenne, telewizory itp.) - 5-10%
Skład odpadów – zawartość poszczególnych frakcji przedstawia tab. 1.
Zaznaczyć przy tym należy, że skład ten różni się nieco w przypadku odpadów
komunalnych miejskich i wiejskich (ryc. 1). Różnice dotyczą głównie
zawartości substancji mineralnej oraz odpadów biologicznie rozkładalnych,
których ilość w terenach wiejskich jest znacznie mniejsza niż w miastach,
odwrotnie niż w przypadku odpadów mineralnych. Wynika to ze specyfiki
gospodarstw domowych w miastach i na wsiach.
.
W miastach największy udział wykazują odpady organiczne, które mogą być
wykorzystywane w procesie kompostowania bądź metanizacji. Dla kompostowania
najbardziej przydatne są odpady kuchenne, z placów targowych, cmentarzy,
pielęgnacji zieleni miejskiej itp.
Kompostowanie należy do najstarszych metod utylizacji odpadów – które są
ciągle aktualne i ustawicznie doskonalone. Ten sposób utylizacji oparty na
zasadach naukowych sięga początku XX wieku. Na skalę techniczną kompostowanie
odpadów miejskich rozpoczęto w latach 30-tych, a gwałtowny rozwój tych metod
datuje się od lat pięćdziesiątych.
Kompostowanie odpadów organicznych w terenach zurbanizowanych ma istotne
znaczenie. Odpady te pozostawione bez zabezpieczenia – w wyniku procesów
gnilnych – powodują skażenie powietrza, wód gruntowych i powierzchniowych,
stają się pożywką dla mikroorganizmów chorobotwórczych i żerowiskiem dla
much, gryzoni i ptaków, które mogą przenosić takie choroby jak tyfus, tężec,
czerwonkę itp. Kompostowanie jest zatem najlepszym sposobem unieszkodliwiania
odpadów i ograniczania ich negatywnego oddziaływania (zwłaszcza w aspekcie
higienicznym) na środowisko oraz zmniejszenia ilości odpadów wywożonych
na składowiska. Z drugiej strony kompostowanie odpadów biologicznych,
zwłaszcza nie spożytkowanych mas roślinnych jest najlepszym sposobem
uzyskania próchnicy niezbędnej do zachowania i przywracania żyzności
glebom produkcyjnym.
W swej istocie kompostowanie jest naśladowaniem procesów biochemicznych
zachodzących w przyrodzie, a polegających na rozkładzie substancji
organicznej. W warunkach naturalnych w glebie rocznie na pow. 1 ha
rozkłada się i ulega mineralizacji 40-50 t resztek roślinnych, 7-40 t
organizmów zwierzęcych oraz około 20 t mikroorganizmów. Po mineralizacji
czyli całkowitym utlenieniu podstawowych pierwiastków w warunkach
aerobowych – powstaje dwutlenek węgla, azotany, siarczany i fosforany
(oraz woda). W procesie humifikacji następuje synteza złożonych związków
organicznych, mających szczególną wartość nawozową. Substancje humusowe
wprowadzone do gleby z kompostem powodują wzrost kompleksu sorpcyjnego,
a tym samym przyczyniają się do poprawy jej urodzajności.
Tak więc kompostowanie jest procesem złożonym. Następuje w wyniku
licznych zachodzących jednocześnie lub następujących po sobie procesów
biochemicznych, chemicznych i fizycznych sterowanych przez bakterie
aerobowe
W warunkach kompostowania na skalę przemysłową możliwe jest utrzymanie
optymalnych parametrów dla przebiegu procesu, to jest właściwej temperatury
i wilgotności, dostępu tlenu koniecznego dla rozwoju mikroorganizmów oraz
dobór właściwej frakcji odpadów wcześniej wyselekcjonowanych. Najlepszej
jakości kompost odpowiadający określonym normom uzyskuje się z
kompostowania roślinności zbieranej z trawników miejskich, ogrodów
działkowych i przydomowych, listowia drzew, rozdrobnionych gałęzi,
zieleni obiektów przemysłowych, z parków itp.. Niewykorzystanie podanych
odpadów organicznych przynosi szkody gospodarcze i ekologiczne.
Wyprodukowana przez przyrodę biomasa powoduje odprowadzenie z gleby
znacznych ilości składników pokarmowych, które powinny do niej wracać
w postaci próchnicy i humusu. Tak więc kompostowanie umożliwia:
- eliminację zagrożeń sanitarnych wynikających z gromadzenia odpadów
- zmniejszenia masy i objętości odpadów
- ograniczenia powierzchni wysypisk
- zwiększenie produktywności gleb
Istnieje wiele systemów kompostowania, w których można wyodrębnić 2 podstawowe grupy:
3/ kompostowanie w warunkach naturalnych (w pryzmach),
4/ kompostowanie w warunkach sztucznych (bioreaktorach i pryzmach).
Obecnie w kraju powstaje coraz więcej technologii polegających na kompostowaniu pryzmowym.
Proponowane rozwiązania powinny być dostosowane do możliwości finansowych
gmin, a warunkiem ich powodzenia jest selektywna zbiórka odpadów.
Przykładem pryzmowych metod kompostowania może być technologia
przyspieszonego pryzmowania czyli
technologia „PP”
(projekt GK-P „Abrys”).
W tej metodzie wyselekcjonowane odpady umieszczone są w specjalnych
pojemnikach, pod zadaszeniem na okres 4 tygodni. W tym czasie kompostowana
masa jest 2-3 krotnie przerzucana w celu przemieszania i napowietrzenia,
a następnie już na wolnym powietrzu pryzmowana, gdzie następuje dojrzewanie
kompostu przez około 8 tygodni.
Do metody tej zbliżona jest technologia kompostowania na sztucznie
napowietrzanych płytach kompostowych, jako proces otwarty np.
technologia
Hazemag, Voest Alpine czy inne. W metodach tych odpady są segregowane,
wstępnie rozdrabniane, a następnie w napowietrzanej hali poddawane procesowi
właściwej fermentacji w temp. 60 - 70
oC przez okres 10 - 12 dni. Gdy
temperatura obniży się do 45
oC proces przebiega już w warunkach beztlenowych
przez okres 6 - 9 tygodni.
Pewną modyfikację tej metody zastosowano w Zielonej Górze, gdzie kompostuje
się odpady komunalne, nie segregowane. Oddzielenie szkła, metali i innych
zanieczyszczeń następuje na sicie obrotowym, po zakończeniu fermentacji.
Ostatnio wprowadza się
skojarzone kompostowanie odpadów organicznych i
osadów ściekowych wg projektu IMUZ. Do skojarzonego kompostowania obok
odpadów roślinnych wykorzystywane mogą być odpady z przemysłu spożywczego
np. z gorzelni, gnojowica itp.
Zasadą metody jest kompostowanie w pryzmach na wolnym powietrzu.
W dalszych projektach przewiduje się kompostowanie w otwartych bądź
zamkniętych komorach.
Druga grupa metod dotyczy kompostowania w bioreaktorach (system
BIOTANK,
Baden-Baden, MUT- Herkof, Dano) z możliwością regulowania temperatury,
wilgotności, czy napowietrzania, a różnice między poszczególnymi
technologiami dotyczą segregowania (bądź nie) odpadów, przesiewania
czy ostatecznego uszlachetniania kompostu.
Innym jeszcze sposobem kompostowania odpadów są tzw.
reaktory kolumnowe
(złoża wieżowe). W tym przypadku odpady kierowane są na poziome lub pionowe
złoża, gdzie przebywają przez 1 - 8 dni. W tym czasie odpady są mieszane,
nawilżane i napowietrzane. Po tym okresie surowy kompost układany jest w
pryzmy, gdzie dojrzewa przez ponad 6 tygodni.
Pryzmy energetyczne
Stosuje się je dla odpadów organicznych tj. rolniczych, organicznych
przemysłowych, osadów ściekowych, a głównie odpadów komunalnych.
W pryzmie „energetycznej” zachodzi fermentacja beztlenowa w temperaturze
35 - 37
oC (dla bakterii mezofilnych) bądź 50 - 55
oC (dla bakterii
termofilnych). W wyniku fermentacji tworzy się gaz (60-65 % CH
4 i 40 %, CO
2)
wykorzystywany do produkcji energii cieplnej bądź elektrycznej. Pozostałość
to kompost i frakcja palna.
Wermikompost jest to kompost wytworzony z udziałem dżdżownic.
Najlepiej do tego celu nadaje się dżdżownica kalifornijska. Jej hodowlę na
wolnym powietrzu, przy odpowiednim nasłonecznieniu prowadzi się w
temperaturze 18 - 22
oC i pH w zakresie 6,7 do 7. Odpady przed wprowadzeniem
dżdżownic muszą być wstępnie przygotowane. Umieszczone w masie kompostowej
dżdżownice żywią się substancją organiczną z odpadów, a wydalają tzw.
„kompost dżdżownicowy” (wermikompost). Proces taki trwa około 2 miesięcy.
W rezultacie otrzymuje się nawóz stanowiący 30 % wyjściowej masy.
Produkcja kompostu z udziałem dżdżownic jest szeroko praktykowana np. we
Francji, w Polsce natomiast nie wyszła jeszcze poza sferę doświadczalną.
Ostatnio w wielu krajach odstępuje się od kompostowania całej masy odpadów
komunalnych. Dominuje tendencja do przerobu – wydzielonej frakcji – z której
uzyskany kompost wykazuje wyższą jakość. Wymaga to jednak selektywnej
zbiórki odpadów, co w wielu krajach praktykowane jest od szeregu lat. W
Polsce stopniowo zaczynamy realizować ten system, przeznaczając do
kompostowania odpady rozkładalne biologicznie, wyodrębnione z całego
strumienia odpadów komunalnych. Komposty z bioodpadów podczas procesu
kompostowania ulegają w większym stopniu higienizacji, z uwagi na osiąganą
wyższą temperaturę, niż przy kompostowaniu całości odpadów komunalnych.
Pewną barierę w wykorzystaniu kompostów może stanowić zawartość metali
ciężkich. Dobry kompost można uzyskać z odpadów roślinnych pochodzących
z utrzymania i pielęgnacji zieleni miejskiej, osiedlowej, parków czy plant.
Gorzej jeżeli masa roślinna pochodzi z terenów położonych przy szlakach
komunikacyjnych, ulicach z dużym natężeniem ruchu samochodowego, z uwagi
na spaliny samochodowe, które mogą powodować znaczną zawartość metali
ciężkich w kompostowanej masie.
Dobrej jakości kompost może mieć szerokie zastosowanie w uprawie roślin,
w dawkach i częstotliwości stosowania analogicznie do obornika. Produkcja
zatem kompostu z wyselekcjonowanych frakcji przynosi korzyści ekonomiczne
i ekologiczne. Pozwala utrzymywać produktywność gleb na właściwym poziomie,
ogranicza ilość składowanych odpadów, chroni środowisko przed bezładnie,
często na „dziko”, pozostawionymi masami roślinnymi. A zatem racjonalna
gospodarka odpadami w naszych polskich warunkach to zwiększony procent
kompostowanych odpadów- poprzedzony ich selektywną zbiórką. Miejmy nadzieję,
że stanie się to priorytetową działalnością również w naszym mieście.
Artykuł opracowano w oparciu o następujące materiały:
- Gospodarka odpadami komunalnymi. Materiały VI Konferencji
Naukowo-Technicznej Koszalin-Kołobrzeg 1999
- Góra E.: Odpady komunalne – zagrożenia związane z ich
składowaniem i utylizacją. IX Ogólnopolska Interdyscyplinarna Konferencja Naukowa „Ekologia, a Budownictwo”. Bielsko-Biała 1997.
- Góra E.: Problem odpadów rolniczych w strategii ekorozwoju wsi.
Ekologia Wsi. Krosno 1999.
- Góra E.: Przegląd nowoczesnych technologii zagospodarowania i
wykorzystania stałych i płynnych odpadów komunalnych. Materiały z
Ogólnopolskiej Konferencji Ekologicznej „Racjonalna gospodarka odpadami
komunalnymi”. Nowy Sącz – Rożnów 1999.
- Jankowski K.: Możliwość wykorzystania kompostów z różnych odpadów
gospodarczych do nawożenia użytków zielonych. Wiadomości Melioracyjne i
Łąkarskie nr 2/96
- Przywarska R.: Kompostowanie odpadów i perspektywy rozwoju tej
metody w Polsce. Ochrona powietrza i gospodarka odpadami nr 4/1993.
- Rosik – Dulewska Cz.: Podstawy gospodarki odpadami. Lublin 1999.
- Schabowska E.: Kompostowanie. Seminarium Proekologiczna gospodarka
odpadami w gminie. Oświęcim 1997.
- Siuta J. i inni: Gospodarka odpadami. Wyd. Ekoinżynieria. Lublin
1998.
- Skośkiewicz E.: Syndrom NIMBY. Ekoproblemy nr 3/1999.
- Żygadło M.: Gospodarka odpadami komunalnymi. Wyd. Politechniki
Świętokrzyskiej, Kielce 1998.
KONFERENCJA NAUKOWA PRODUKCJA I WYKORZYSTANIE KOMPOSTÓW Z TERENU MIASTA KRAKOWA