[ English version of adverts ]
Sklep oferuje:
Adresy:
Oferuje warzywa z atestowanych gospodarstw ekologicznych, oleje na zimno tłoczone (rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron), żywność bezglutenową i dla diabetyków, wyroby z soi i tofu, otręby, cukier brązowy, fruktozę, herbaty zielone i czerwone, środki wspomagające odchudzanie, duży wybór batonów musli.
Dla stałych bywalców rabat 10%.
Dogodna lokalizacja w centrum Krakowa (między Starym Kleparzem a ul. Długą).
Czynne od poniedziałku do piątku w godzinach 9 - 18, a w soboty 9 - 14.
EKO-SKLEP
ul. Krzywa 6
31-149 Kraków
tel. 634-33-99
Zjedz na miejscu, lub weź ze sobą
Kraków, al. Dietla 49
(przy Krakowskiej) na Kazimierzu
czynne już od 800
BAR WEGETARIAŃSKI VEGA UL. ŚW. GERTRUDY 7 KRAKÓW TEL. (012) 422-34-94 10.00 - 21.00 BAR WEGETARIAŃSKI VEGA UL. KRUPNICZA 22 KRAKÓW TEL. (012) 430-08-46 9.00 - 22.00 Restauracja wegetariańska VEGA ul. Szeroka 3, Kraków zapraszamy codziennie 9.00 - 23.00 tel. (012) 431-01-29: fax (012) 431-01-54 zapraszamy codziennie strona: www.vegarestauracja.com.pl e-mail: vega@vegarestauracja.com.pl |
Nie masz dostępu
do dobrze zaopatrzonego sklepu?
Zastanawiasz się czym zastąpić mięso?
Poszukujesz zdrowej żywności?
Jest rozwiązanie!!!
SPRZEDAŻ WYSYŁKOWA
ŻYWNOŚCI WEGETARIAŃSKIEJ
Wystarczy zadzwonić pod numer
0-61/81 98 253
cena rozmowy jak za zwykłe połączenie
aby otrzymać ofertę i zamówić
interesujące Cię
produkty z naszej oferty.
W ciągu 48 godzin przesyłka
zostanie dostarczona do Twojego mieszkania.
Dzięki specjalnej technologii robi się z nich jednorazowe talerze! Co ciekawsze bez żadnych dodatków: zawierają one wyłącznie otręby!
Proszę pomyśleć, jaka to rewolucja w gospodarce odpadami - otrębowe talerzyki ulegają całkowitej biodegradacji pod wpływem wilgoci i bakterii po ok. 30 dniach, można je w związku z tym kompostować. W obliczu góry plastikowych odpadów zalegającej nasze wysypiska zastąpienie jej pryzmą kompostu jest chyba interesujące?
Naczynia z otrąb można zlikwidować jeszcze szybciej - zjadając je po prostu na deser lub podając jako dodatek do karmy zwierzęcej.
W ten sposób tworzy się łańcuch przyjazny środowisku:
gleba --> pszenica --> ziarno --> otręby --> naczynia BIOTREM --> gleba.
Co stoi na przeszkodzie by powszechnie stosować tak ekologiczny produkt?
Jak zwykle względy ekonomiczne - przy niskiej świadomości ekologicznej społeczeństwa produkcja nieznacznie droższa niż w przypadku naczyń plastikowych już powoduje wstępny opór potencjalnych odbiorców.
Nieważne koszty utylizacji - nieważne zdrowie - gdy trzeba wydać grosik czy dwa więcej. Dopóki klient sam nie zacznie domagać się tego a nie innego produktu, handlowcy będą oporni na względy ekologiczne. Trzeba więc zacząć od zmiany świadomości - i tu jest zadanie dla ruchu ekologicznego!
Joanna Ozaist
Po latach prób udało się wyprodukować jednorazowe naczynia z otrąb pszennych. Miseczki, talerze, tacki, podstawki, czarki i inne naczynia są w stu procentach naturalne (nic prócz otrąb pszennych), nie zawierają konserwantów ani klejów. Mają brązowy kolor, można je nawet zjeść, a przy jedzeniu obiad pachnie świeżutkim chlebem. Ekologiczne naczynia powstają ze sprasowanych w wysokiej temperaturze i wysokim ciśnieniu pszennych otrąb. Po użyciu mogą trafić na kompost, mogą też zostać przerobione na paszę dla zwierząt. Wyrzucone do gleby ulegają rozkładowi stając się naturalnym kompostem. Wymieszane z innymi odpadami na śmieciowym stosie przyspieszają ich rozkład.
Jednorazowe naczynia z otrąb pszennych zrobiły furorę na targach Expo 2000 w Hanowerze, docenili je też ekolodzy, którzy przyznali im trzy nagrody.
Czas postawić na ekologię. Postawcie Państwo na jednorazowe naczynia z otrąb pszennych. Postawcie je na swym stole!
Posiadają atest PZH . Przeznaczone do dań suchych. W suchych warunkach przechowywanie bezterminowe.
Nagroda Główna Złoty Klon Targi Zielone Płuca Polski XXI w.
Siedziba:
BIOTREM Sp. z o.o. Ostrowska 58 18-300 Zambrów tel. 0-86/271-44-56 e-mail: a_kucharski@biotrem.com.pl |
Produkcja:
Zakład Produkcyjny i Marketing Suwalska 27a 11-500 Giżycko tel./fax: 0-87/428-20-10 www.biotrem.com.pl e-mail: j_ozaist@biotrem.com.pl mlyngizycko@sitech.pl |
Do kupienia m.in. w:
W-wa:
magazyn Potockich 100, tel. 0-602/315507 Sklepik VEGA, Al. Jana Pawła II 36c supermarket Carrefour Kraków: WODR Jerzmanowice Elżbieta Piech 0-608/088042 Sklepy ekologiczne: Zamenhofa 1, Królewska 57, Rusznikarska 14 Krzywa 6 Kremerowska 16 Bielsko: EKONA ul.ks.Brzóski 226 tel. 0-33/8160954 Łódź: Gust-Pol, św. Teresy 100 Gdańsk: Galux, Kościerska 1 Gryfice: BJ-PRINT, Bracka, tel. 0-91 3842627 |
I coraz więcej nowych miejsc.
foto "Dzikie życie" - dzięki!
Natomiast błonnik zawarty w otrębach poprawia perystaltykę jelit, czyli pozytywnie wpływają na trawienie, czyszcząc przewód pokarmowy ze złogów (zanieczyszczeń). Obecnie masowo spożywane przetwory z mąki białej nie zawiera go wcale. Często nawet pieczywo sprzedawane jako "razowe" czy "Graham" nie jest wcale robione z mąki z pełnego przemiału a jedynie barwione, np. karmelem, udaje tradycyjny, "czarny" chleb. Tak więc spożywanie, w rozsądnych ilościach, otrąb (pochodzących ze zboża z upraw z dala od dróg i przemysłu) jest bardzo wskazane. Oczywiście nie każdy ma czas i ochotę na dosypywanie otrąb, zakupionych w ekosklepie, do swych posiłków. Ale już nie musi bo oto mamy uniwersalny produkt firmy Biotrem:
Po spełnieniu swej funkcji jako talerze mogą być pokarmem twoim, twoich zwierząt, zwierząt dzikich buszujących w śmietnikach i na wysypiskach jak i mikroorganizmów powodujących szybką i całkowitą biodegradację, produkując zdrowy kompost.
Idealne na masowe imprezy jak kontrbal jak i do gastronomii typu fast food. Dostępne w sklepach ekologicznych jak i supermarketach.
To co szczególnie ważne, talerzyki Biotrem, w odróżnieniu od wcześniejszych tego typu prób, nie zawierają jakichkolwiek dodatków, lepiszczy. A więc zdrowe, ekologiczne, nowoczesne.
Pamiętaj! Plastik powstaje z ropy, która tworzyła się miliony lat, a której wydobycie, transport i przerób wiąże się ze znacznymi zanieczyszczeniami środowiska. Powstałe z niej opakowania pozostaną w środowisku jako śmieć jeszcze przez tysiące lat.
Zboże rośnie zaledwie kilka miesięcy, nie wymaga dalekiego transportu, produkcja talerzyków następuję "przy okazji" a już po 3 m-cach wracają one do Matki Ziemi jako kompost!
POLSKA, GIŻYCKO [ODPADY] - W pracującym w Giżycku młynie oprócz mąki i kaszy wytwarzane są również w pełni biodegradowalne, jednorazowe talerze i miski z otrąb pszennych, wytwarzane bez jakichkolwiek domieszek, ekologicznie czyste.
Powstają one z odpadów poprodukcyjnych (nie jest to jednak jedyne zastosowanie otrąb).
Otrębne naczynia, które powstały jako odpowiedź na wciąż rosnącą ilość odpadów plastikowych, pod wpływem wilgoci i bakterii rozkładają się bez śladu. Można je składać na kompost, zakopać w ogrodzie czy... zjeść - nadają się bowiem do konsumpcji, a co więcej oczyszczają jelita.
Marcin "Narciarz" Opolski,
"Wataha" nr#14 www.wataha.cad.pl
Próbkę takich talerzy już posiadamy. Osobiście podgrzewałem nawet (w mikrofali) w takiej misce z otrąb zupę. Udało się. Chcemy przejść na takie talerze jak najszybciej.
Piotr W., restauracja Mata Hari
ul. Nowy Świat 52 Warszawa
Na polskim rynku chyba nie ma niczego lepszego, a i za granica chyba też nie, bo licencja na Biotrem jest sprzedawana właśnie teraz do wielu krajów na całym świecie! To chyba jedna z najlepszych istniejących obecnie tego typu technologii.
Piotr Znaniecki
Po wykorzystaniu można je zjeść, albo wyrzucić. Nie zaśmiecają środowiska bo podlegają naturalnemu rozpadowi, chyba że wcześniej zje je jakieś żywe. Na dodatek wyglądają dużo lepiej od plastikowych.
Krzysztof Kotynia
Wiozłam je już kiedyś z Giżycka na Food Not Bombs - rzeczywiście bardzo smaczne i tanie.
Anka
To Giżycko to konkret, lokalne punki biorą od nich talerze na koncerty non stop, inni też...
Piszpunt
Parę dni temu był ciekawy artykuł w "The Wall Street Journal" nt planów przechodzenia McDonald's na takie opakowania. Odłożyłem go i czeka na obróbkę i umieszczenie tutaj.
Miro, 19.4.2001
całość zebrał Andrzej Żwawa
Postanowił wówczas wyprodukować napój chlebowy, którego działanie okazało się nieocenione, a jego korzystny wpływ na organizm człowieka znany jest zarówno w Europie jak i poza jej granicami. Napój chlebowy otrzymywany jest w procesie fermentacji pełnoziarnistego chleba, po zmieszaniu go ze źródlaną wodą, powstaje w wyniku czystej fermentacji kwasu mlekowego, bez dodatku alkoholu. Ze względu na to, że chleb używany do jego produkcji wypiekany jest ze zbóż pochodzących z upraw ekologicznych, charakteryzuje się wysoką jakością. Firma Kanne współpracuje ściśle z naukowcami, pozostaje w stałym kontakcie z ponad 100 lekarzami, z domami wypoczynkowymi oraz szpitalami, zasięgając w ten sposób informacji nt napoju chlebowego. Badania naukowe wykazały, że kombinacja napoju chlebowego ze sprawdzonymi metodami leczniczymi, fitoterapią lub antybiotykami, może wpłynąć znacząco na poprawę zdrowia, również w przypadku nowotworów. Przekazywane informacje wykazują, że napój chlebowy wpływa na dobre samopoczucie oraz stabilizację układu odpornościowego, okazało się, że osoby, które go piją zapadają trzy razy rzadziej na grypę. Napój kwasu chlebowego reguluje korzystnie system trawienny odpowiada za przemianę materii, hamując tym samym rozwój wielu chorób, ponieważ większość chorób ma swe źródło właśnie w złym trawieniu.
W dzisiejszych czasach jedzenie i picie stały się tak ważne jak nigdy przedtem, pomimo to ludzie odżywiają się źle, cierpią przez to na nadwagę, alergię, umierają wskutek chorób krążenia, mają zbyt mało enzymów oraz potrzebnych bakterii. Napój chlebowy zawiera ważne enzymy będące w stanie regenerować i poprawić mikroflorę jelit. Zdrowe jelita są jednocześnie obrazem naszej skóry oraz wpływają decydująco na samopoczucie. Napój kwasu chlebowego zawiera również witaminy, substancje mineralne, oraz żywe bakterie kwasu mlekowego, jest idealny na skórę, jelita i krew.
Napój kwasu chlebowego powinien stać się stałym elementem naszego codziennego pożywienia.
Jest skuteczny przy dolegliwościach związanych z: cukrzycą, schorzeniem jelit, stwardnieniem tętnic, chorobą Parkinsona, astmą, hemoroidami, osteoporozą, prostatą, klimakterium, nowotworami, grzybicą, stwardnieniem rozsianym, bólami mięśni, reumatoidalnym zapaleniem stawów, migreną.
Cena 12 zł, pić do posiłków: 0,1 l na szklankę wody.
Pamiętaj! Kwas chlebowy to tradycyjny napój Europy Wschodniej (por. Andrzej Delorme, Alternatywa dla coca coli? ZB nr 14(140)/99), orzeźwiający, bogaty w witaminę B. Nie z cysterny na ulicy, nie w plastiku, nie w aluminium ale w szkle!
We Wrocławiu można go kupić na m.in. Hali Targowej, w sklepie Epi oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
Masz ochotę zarzucić kwas? Pokaż tą reklamę
w sklepie (najlepiej w ekologicznym ale w innym też można
przekonać sprzedawcę) czy w restauracji (nie koniecznie
wegetariańskiej) i namów by zamówili. Następnie
pokaż tę reklamę znajomym i powiedz, gdzie można
kwas nabyć. Proste?
Producent:
Kanne Brottrunk GmbH & Co. KG 59-379 Selm-Bork Niemcy |
Dystrybucja:
Don Vito Rynek 23 56-400 Oleśnica tel. 0-71/3144816, 0-601/74-33-51 dvjacek@euronet.net.pl |
Łatwość obsługi, czytelny interfejs graficzny oraz możliwość zarządzania serwerem z poziomu stron WWW to niezaprzeczalne zalety programu NetAdmin, który został przez nas stworzony specjalnie z myślą o Klientach nie mających żadnej praktyki w administracji serwerami.
Dzięki programowi NetAdmin każdy (nawet ktoś,
kto pierwszy raz zetknie się z komputerami i Internetem)
może w bardzo prosty sposób zarządzać swoim
serwerem.
NetArt ul. Lubicz 25/557 31-503 Kraków tel. 0-12/619 78 46 e-mail: biuro@serwery.pl http://www.serwery.pl |
[ English version of adverts ]