ZB nr 4(22)/91, kwiecień '91
KUCHNIA OPALANA SLOŃCEM
Wykorzystanie energii alternatywnej (słońce, wiatr, biogaz, fale morskie, przypływy
- odpływy) jest zwykle związane z dużymi nakładami. Okazuje się jednak, że nie
zawsze - kuchenka słoneczna jest tańsza nawet od ogniska, a do tego całkowicie
nieszkodliwa dla środowiska.
Aby wykonać własną kuchenkę będziemy potrzebować:
- dwa tekturowe pudła o wymiarach ok. 48 cm x 58 cm x 22 cm i 61 cm x 71 cm x 25 cm
(wielkość kuchenki zależy od ich rozmiarów),
- pudełka po zapałkach lub klocki o wysokości ok. 3 cm.
- karton o rozmiarach 76 cm x 86 cm,
- szybę do przykrycia mniejszego pudła (ok. 55 cm x 65 cm),
- klej, np. do tapet,
- folię aluminiową,
- materiał izolacyjny, np. zmiętą "Trybunę" lub "Tygodnik
Solidarność", wióry, słomę, łuski z grochu,
- pomalowaną na czarno metalową blachę do wyłożenia dna mniejszego pudła, ew.
kawałek tektury pokryty folią i pomalowany (może to być także brytfanna),
- ciemne naczynia do gotowania z ciemnymi, dobrze dopasowanymi pokrywkami (metalowe,
emaliowane, ceramiczne lub szklane),
- listewkę lub patyk,
- nożyczki, pędzel do kleju.
Jeśli już mamy wszystkie materiały możemy przystąpić do pracy:
- obklejamy folią mniejsze pudło (obie strony),
- wyklejamy folią wnętrze dużego pudła,
- ustawiamy na dnie dużego pudła podpórki (pudełka po zapałkach), a pozostałą
powierzchnię pokrywamy izolatorem (zmięte kawałki papieru),
- ustawiamy małe pudło pośrodku dużego, a pomiędzy ściany wprowadzamy izolator,
- łączymy ze sobą pudła za pomocą górnych klap,
- z kawałka tektury o rozmiarach 76 cm x 86 cm (lub innych, odpowiednich dla naszego
większego pudła) wykonujemy przykrywkę na kuchenkę,
- w przykryciu kuchenki wycinamy klapę (48 cm x 58 cm) i wyklejamy ją folią od
wewnątrz (lub przyklejamy lustro),
- przyklejamy szybę do przykrycia od wewnątrz,
- podpieramy klapę patykiem tak, aby odbijała słońce do wnętrza kuchenki,
- na dnie kuchenki umieszczamy czarną blachę i naczynia do gotowania.
Przed nami gotowa kuchenka. Zanim jednak przystąpicie do gotowania przeczytajcie kilka uwag:
- Świeżo wykonaną kuchenkę należy pozostawić otwartą przez kilka godzin na
słońcu, aby dokładnie wyschła i straciła zapach kleju.
- Gotowanie trwa stosunkowo długo, należy je rozpocząć kilka godzin przed
planowanym posiłkiem, bez obawy o przypalenie czy rozgotowanie.
- W wodzie gotujemy wyłącznie suche produkty takie jak kasza, ryż czy fasola
(unikając nadmiaru wody), mięso, owoce i warzywa (ziemniaki) gotujemy w "sosie
własnym".
- Szybkość gotowania zależy od rodzaju i ilości pokarmu, pory roku i czasu
nasłonecznienia - waha się od dwu do pięciu godzin.
- Kuchenka wymaga co najmniej 15 min. słońca na godzinę.
- W celu przyśpieszenia gotowania możemy obracać kuchenkę "ze słońcem",
tak aby promienie odbite od lustra na klapie w całości wpadały do kuchenki.
- Nie wszystkie płyny trzeba zagotować - wodę i mleko wystarczy ogrzać do 67oC (pasteryzacja).
Rys.1. Kuchenka słoneczna:
1 - klapa pokryta folią, 2 - szyba, 3 - przykrywka, 4 - izolacja.
Na podstawie materiałów
SOLAR BOX COOKERS INT.
1724 Eleventh Street
Sacramento CA 95814, USA
|
opracował Piotr Rymarowicz
ZB nr 4(22)/91, kwiecień '91
Początek strony